ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το φάρμακο

Στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το φάρμακο
EUROKINISSI

Καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων δεν εντοπίζει στο πόρισμά της για την υπόθεση του φαρμάκου η ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η δικογραφία ανασύρθηκε από αρχείο άνευ λόγου αφού δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο.

Το πόρισμα της ΝΔ όσο και τα πορίσματα των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, που αποφάσισε παράταση των εργασιών μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά στο θέμα της παραγγελίας αντιικών εμβολίων, η ΝΔ αναφέρει πως η διαχείριση της πανδημίας της γρίπης έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφορικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία κάνει λόγο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Βλάχος παραδέχθηκε πως υπάρχει πολυφαρμακία. «Προφανώς υπάρχει πολυφαρμακία, υπερκατανάλωση και υπερσυνταγογράφηση», ισχυρίστηκε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε αν γνωρίζουν τρόπους παρέμβασης, να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους».

Η ΔΗΣΥ στο δικό της πόρισμα καταλογίζει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 206-2009 όσο και στη σημερινή. Όπως είπε, την περίοδο της ΝΔ η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 5,6 δις ευρώ. «Το φάρμακο είναι ο μεγάλος ασθενής της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταθλητές στην πολυφαρμακία και την κατανάλωση αντιβιοτικών ενώ δυστυχώς, σήμερα, πολλοί ασθενείς στερούνται το κατάλληλο φάρμακο! Το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη δαπάνη στα 2,43 δις ευρώ έχοντας θεσμοθετήσει λίστα φαρμάκων και περιορισμούς στη συνταγογράφηση και η κυβέρνηση της ΝΔ τα κατάργησε με νόμο και η δαπάνη εκτινάχθηκε στα 5,6 δις ευρώ έως το 2009», αναφέρει στο πόρισμα της ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων», ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Με δεδομένη την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, το πόρισμα για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα συζητηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ