ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάζεται το σχέδιο της Ευρώπης για το προσφυγικό

Παρουσιάζεται το σχέδιο της Ευρώπης για το προσφυγικό
Μετανάστες και πλακάτ με συνθήματα στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο, στο Φάληρο REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θέσει ελάχιστο όριο στον αριθμό των Σύρων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόταση που θα παρουσιαστεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους σήμερα.

Η Κομισιόν, θα παρουσιάσει την πρόταση της έπειτα από την συμφωνία με την Άγκυρα πριν από δύο εβδομάδες, με την ελπίδα να ανακοπεί η ροή των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών μέσω Ελλάδας από την Τουρκία. Στην πρόταση θα αναφέρεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει χωρίς την άδεια του κάθε κράτους-μέλους.

Η πρόταση δεν θα αναφέρει αριθμούς, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο, που να αφορά αυτούς που θα μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια παράλειψη που ενδεχομένως να απογοητεύσει τους Tύρκους ηγέτες. Επίσης δεν θα γίνει καμία αναφορά στο σύστημα που θα ακολουθηθεί για την μεταφορά τους σε συγκεκριμένα κράτη, ούτε και ποια θα αφορά. Μάλλον, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφερθούν εθελοντικά να δεχτούν τους πρόσφυγες.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ηγείται των προσπαθειών για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει σημαντικούς αριθμούς μετεγκατάστασης περίπου 2,3 εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, ωστόσο οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Η συμφωνία του καλοκαιριού, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών , για την υποδοχή 22.000 προσφύγων από την Μέση Ανατολή, είναι ακόμη ανεφάρμοστη. Όπως και ο σχεδιασμός για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Από την πλευρά της η Τουρκία, ανυπομονεί να δει αποδείξεις δέσμευσης από την μεριά της Ευρώπης, με παροχή βοήθειας έναντι της δικής της βούλησης να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον να δεχτούν πρόσφυγες από την Τουρκία πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα την ίδια μέρα.

Οι προσδοκίες μεταξύ των αξιωματούχων των Βρυξελλών για τις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων είναι χαμηλές . «Αν καταφέρουμε να μετεγκαταστήσουμε 10.000 πρόσφυγες από την Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία,» είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ