ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι επαφές Γαβρόγλου για οριστική ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας

Ξεκινούν οι επαφές Γαβρόγλου για οριστική ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκινάει ο κύκλος συναντήσεων του Κώστα Γαβρόγλου με την Εκκλησία, προκειμένου να διευκρινιστούν οριστικά τα ζητήματα που προέκυψαν από τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

«Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, θα κάνω έναν κύκλο συζητήσεων, για να διευκρινιστούν ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Για μια τέτοιου τύπου ιστορική συμφωνία δεν είχε κανείς την αυταπάτη ότι όλοι θα έλεγαν “μπράβο” στον διπλανό τους. Αλλάζει μία ιστορική πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου έχει «ευρύτατη αποδοχή», ωστόσο ότι θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος, ώστε να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

«Πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με Μητροπολίτες αν θέλουν και αν το ζητήσουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε», είπε.

«Η συμφωνία αυτή δεν έδειξε μόνο την προοπτική ρύθμισης των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας. Έδειξε και έναν τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις. Ο τρόπος είναι η μη σύγκρουση. Ο τρόπος είναι ο διάλογος», συμπλήρωσε.

Ακόμη, σημείωσε ότι εάν εξαντληθεί ο διάλογος και δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη. «Δεν το αμφισβητεί αυτό κανένας. Έτσι λειτουργεί το πολίτευμα», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι είναι ένα θέμα «εξαιρετικά σύνθετο», που πρέπει να διευκρινιστεί. «Πάντως εδώ υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων. Εσάς δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέχρι τώρα πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν το Δημόσιο ως τον βασικό κίνδυνο έναντι της Εκκλησίας. Τώρα, στα καλά καθούμενα, λένε "δεν πρέπει να φύγουμε από το Δημόσιο". Δεν υπάρχει -τουλάχιστον- μία αντίφαση;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με εκπροσώπους των ιερέων, ενώ καυτηρίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «κάθε ημέρα, ανάλογα με το ακροατήριο, λένε και διαφορετικά πράγματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ