ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην κατάθεση του Προϋπολογισμού

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην κατάθεση του Προϋπολογισμού
eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μια πρώτη γεύση της σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης όλο το επόμενο διάστημα δόθηκε στη Βουλή, όπου κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019. 

Το κυβερνητικό αφήγημα περί πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού που αποτελεί, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Χουλιαράκης, το «πρώτο, κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής» και «λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», αμφισβητήθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφυγε σε πρώτο χρόνο να αναφερθεί επί της ουσίας, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος παραλαμβάνοντας το cd επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός νοηματοδοτεί την ουσιαστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς μνημονίων.

Δέχθηκε ωστόσο, σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για δήθεν καθαρή έξοδο. Ο κ. Χουλιαράκης επέμεινε ότι υπάρχει ακύρωση του μέτρου περικοπής των προσωρινών διαφορών στις συντάξεις και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος από το 2008 προϋπολογισμός με καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει, πρόσθεσε, τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω από 24 ετών, 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, και σειρά άλλων μέτρων υπέρ της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση του αφορολόγητου, λέγοντας πως θα πρέπει «να προσέξει η ΝΔ να μην έχει στο πρόγραμμά της το αφορολόγητο, γιατί θα την πατήσει το 2020 όπως την πάτησε με τις συντάξεις».

Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Υπογράμμισε δε, ότι τα προ-νομοθετημένα μέτρα έγιναν από λανθασμένη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η οικονομία δεν θα κατάφερνε να «πιάσει» το στόχο και σημείωσε πως η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ακυρώσει τα μέτρα.

Για αδιέξοδη οικονομική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, δηλώνοντας ωστόσο, πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχαίρει για τη μη περικοπή των συντάξεων. «Ο κ. Χουλιαράκης με σεμνότητα, απέφυγε τις θριαμβολογίες», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας. «Πανηγυρίζετε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, και έχετε δεσμεύσει την περιουσία της χώρας για 100 χρόνια», ανέφερε σε άλλη συνεδρίαση της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης.
«Ας κρατάμε μικρό καλάθι», ανέφερε από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς που πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που προχώρησε δύο φορές στην περικοπή των συντάξεων. Για κυνήγι ανέφικτων πλεονασμάτων μίλησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΣΥ, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως αποτελεί μύθος το story της μεταμνημονιακής εποχής, καθώς ισχύει η σιδερένια επιτροπτεία.

Η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στις 24 Νοεμβρίου στις αρμόδιες επιτροπές και στις 12 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου, με την ψηφοφορία να λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ