ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης για προμήθεια τραπεζών απο ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αλεξιάδης για προμήθεια τραπεζών απο ηλεκτρονικές συναλλαγές
Eurokinissi/Γιωργος Κονταρίνης

Λύση στο ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναζητά η κυβέρνηση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να απευθύνει αυστηρές συστάσεις για αυτοπεριορισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζει τη φοροδιαφυγή και αναφερόμενος στο ύψος των προμηθειών των τραπεζών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επικαλέστηκε μια σειρά παραδειγμάτων. «Τράπεζα που παίρνει από Ζαχαροπλαστείο προμήθεια 3% για κάθε συναλλαγή με ηλεκτρονική κάρτα, δεν μπορούν οι τράπεζες να παίρνουν τόσο μεγάλα ποσά», υπογράμμισε και τόνισε πως ούτε το δημόσιο δεν παίρνει τέτοιες προμήθειες.

«Δεν είναι δυνατόν τα «μηχανάκια» που προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να κοστίζουν 280 ευρώ», είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για την προμήθεια (0,35 ευρώ) που πήρε τράπεζα από καταναλωτή για πληρωμή λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά και την προμήθεια (0,50 ευρώ) που πήρε άλλη τράπεζα πάλι για ΔΕΗ για διαδικτυακή συναλλαγή.

Σε ότι αφορά τις απώλειες εσόδων από την φοροδιαφυγή, σημείωσε πως από το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 - 20 δις ετησίως, όταν «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δις». Οι συνεχείς έλεγχοι πάντως, κυρίως στα νησιά έφερε αύξηση των εσόδων κατά κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013. Σημαντικά αποτελέσματα προσδοκά η κυβέρνηση και από τον έλεγχο των λιστών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ακόμη, ότι έχουν εντοπιστεί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έκαναν μαθήματα φορολογικής συνείδησης και υποδείξεις, αλλά έχουν λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συμβιβασμό για στεγαστικά πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ