ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγριος καυγάς στη συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος»

Αγριος καυγάς στη συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος»
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) αντεπιτίθεται, κάνοντας λόγο για φωτογραφικές διατάξεις στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το στιγμιότυπο είναι από τις επίκαιρες ερωτήσεις της 14ης Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Καυγάδες, αποχωρήσεις και υπαινιγμοί για φωτογραφικές διατάξεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, σημάδεψαν τη συζήτηση του αποκαλούμενου και παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, στη Βουλή.

Η πρόθεση της κυβέρνηση να συζητηθεί και να ψηφιστεί με επείγουσες διαδικασίες, πριν τα Χριστούγεννα, άναψε τη σπίθα της αντιπαράθεσης που φούντωσε όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκάλυψαν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ δεν έχει την έγκριση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Είναι δε, χαρακτηριστικό, ότι για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» στην έκθεση του ΓΛΚ αναφέρεται πως το ύψος της δαπάνης δεν έχει προσδιοριστεί. «Όπου δεν αναφέρονται ποσοτικοποιημένες δημοσιονομικές επιπτώσεις, δεν απεστάλησαν τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες ΓΔΟΥ», σημειώνεται επί λέξει.

Φωτογραφικές αποχωρήσεις

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους δήλωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση, καταγγέλλοντας ότι εντός του ογκωδέστατου νομοσχεδίου έχουν «παρεισφρήσει» διατάξεις φωτογραφικές ή και άσχετες με τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Όπως είπαν οι βουλευτές της Γιάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταργείται η δυνατότητα που έχουν οι δήμοι να εκχωρούν μέσω ΣΔΙΤ στις περιφέρειες τη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό συνεπάγεται την απώλεια κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, την ακύρωση εν εξελίξει διαγωνισμών και την επιβολή προστίμων.

Το δρόμο της αποχώρησης πήρε αμέσως μετά και η ΝΔ με τους Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Οικονόμου να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τακτοποίηση ρουσφετιών. Σε συνομιλία τους μάλιστα, με τους δημοσιογράφους ανέφεραν πως εκτός των άλλων μπαίνουν από το παράθυρο έντεκα νέοι σύμβουλοι στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή με πρόσχημα το νέο σχεδιασμό του Καλλικράτη, καθώς και 7 συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης.

Από τη συζήτηση αποχώρησε και το Ποτάμι με τον Κώστα Μπαργιώτα να καταγγέλλει ευτελισμό των διαδικασιών και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω του κοινωνικού προγράμματος επιδιώκει να κουκουλώσει σκάνδαλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ