ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» από το Ποτάμι, «όχι» από τους ΑΝΕΛ στο σύμφωνο συμβίωσης

«Ναι» από το Ποτάμι, «όχι» από τους ΑΝΕΛ στο σύμφωνο συμβίωσης
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στην Βουλή, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Νέα δοκιμασία για την κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσε η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, με τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου.

Η στάση αυτή του κυβερνητικού εταίρου που μέχρι χθες εξέφραζε επιφυλάξεις και μεταφράστηκε σε «όχι» στη σημερινή συνεδρίαση, οδήγησε σε αλλαγή πλεύσης το Ποτάμι που ενώ είχε επιφυλαχθεί να διατυπώσει τη θέση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια, υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα αποσαφηνίσει τη στάση της η ΝΔ.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος προανήγγειλε σειρά αλλαγών που θα επιφέρει μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, τη Δευτέρα, όπως η ρητή αναφορά ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά το ζήτημα της υιοθεσίας. «Είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προσεχώς», είπε με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου να εκφράζει αντιρρήσεις. «Δεν θα θέλαμε ρητά να τίθεται η τεκνοθεσία, είναι σα να λέμε «τζιζ» κακό, είναι πολύ σημαντικό θέμα και δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν κίνδυνο», ανέφερε.

Σύμφωνα με άλλες τροποποιήσεις, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την κατ’ οίκον έκτιση ποινής σε μωρομάνες, επεκτείνεται και σε εκείνες που έχουν παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. Το ίδιο δικαίωμα θα έχουν και οι γυναίκες που καταδικάζονται για κακουργήματα μέχρι 10 ετών.

Σε ότι αφορά τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, θα αποφασίζει και ο ανακριτής, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ