ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων
EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Την ώρα που η πλειοψηφία των κομμάτων βλέπει θετικά την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις, ο Τάσος Πετρόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την κριτική των εκπροσώπων των συνδικάτων, που ζήτησαν τη συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίον χαρακτήρισαν «λαιμητόμο». 

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης μίλησε για νόμο έκτρωμα και εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, που οδηγούν σε μειώσεις της τάξης του 40% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων. Μάλιστα ο Δημήτρης Μπράτης επικαλέστηκε το παράδειγμα συνταξιούχου με 35ετία στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και στο «ψαλίδισμα» που έχει στη σύνταξη του. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε με τις μειώσεις των νόμων του 2010 - 2012 έπαιρνε 1.315 ευρώ και πλέον με το νέο νόμο δικαιούνται σύνταξη 985 ευρώ. Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής –όπως είπε- νομοθεσία, ζήτησε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δημήτρης Κουμπούρης.

«Έρχεστε τώρα και αναιρείτε τον νόμο που εσείς ψηφίσατε” σημείωσε ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας πάντως, πως «ακόμα και ένα ευρώ να γλυτώσουν οι συνταξιούχοι είναι θετικό». Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ωστόσο πως παραμένουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στις καθυστερήσεις έκδοσης των νέων αποφάσεων και στο θέμα με τις συντάξεις χηρείας.

Απαντώντας στην κριτική ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ζήτησε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. «Να μας πείτε για τις περικοπές των συντάξεων που θα γίνουν αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ», είπε και πρόσθεσε πως δεν άκουσε τίποτα από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ γι’ αυτό το θέμα. «600.000 από τους παλαιούς συνταξιούχους θα πάρουν αύξηση. Αυτό δεν είναι θετικό;», διερωτήθηκε και στρεφόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε πως αν είναι κατά των αυξήσεων να βγουν να το πουν «και να δούμε που θα κρύβεστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ