ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Πρόταση Βίτσα για μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό

Βρυξέλλες: Πρόταση Βίτσα για μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βίτσας κάλεσε τα κράτη - μέλη, παράλληλα με την εντατική προσπάθεια για ταχεία ολοκλήρωση στο θέμα του Κανονισμού του «Δουβλίνου» και μέχρι την κατάληξη, να εξετάσουν την δημιουργία του μεταβατικού μηχανισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανακατανομή ως αναπόσπαστο υποχρεωτικό μέρος του.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, η συμμετοχή των κρατών - μελών στον μεταβατικό μηχανισμό θα είναι εθελοντική, αλλά οι δεσμεύσεις για όσους συμμετέχουν θα είναι υποχρεωτικές, με την ανακατανομή ως βασική πρόβλεψη που θα ωφελήσει τόσο τα κράτη - μέλη πρώτης υποδοχής, όσο και τα κράτη - μέλη προορισμού.

Ο Δημήτρης Βίτσας στην παρέμβασή του τόνισε, επίσης, την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επαναλαμβάνοντας ότι η αναθεώρηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Ακόμη, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Αφγανών πολιτών προς τη χώρα μας και κάλεσε τους ομολόγους του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν στους τομείς των επιστροφών, των προγραμμάτων επανένταξης και της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς την Ευρώπη, μέσω της στήριξης του Αφγανιστάν και των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Βίτσας πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πορτογάλο υπουργό Εσωτερικών, Εντουάρντο Καμπρίτα, καθώς και διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας, Τσάρλι Φλάναγκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ