ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας των βουλευτών και σήμερα κρύβονται πίσω της

Μητσοτάκης: Παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας των βουλευτών και σήμερα κρύβονται πίσω της
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η διαφάνεια και η κάθαρση της δημόσιας ζωής είναι σημαντικά πεδία για τη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς (ΔΔ-Ε).

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την παλαιότερη πρωτοβουλία του για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, που δεν είχε βρει ανταπόκριση. Το άρθρο 86, είπε, πρέπει να αλλάξει γιατί οι πολιτικοί δεν μπορεί να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Και στοχεύοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης είπε ότι «αυτοί που κάποτε παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας των βουλευτών σήμερα κρύβονται πίσω της, την νιώθουν σαν ασπίδα, αλλά την ίδια ώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να γίνει πιο χαλαρό το πλαίσιο».

Έκανε λόγο για δυσμενή επικαιρότητα καθώς «η κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων προσκρούει στην πραγματικότητα μίας χώρας εκτός αγορών και η οποία υποφέρει από υψηλούς φόρους και εισφορές». Και αυτά, συνέχισε, ενώ η κοινή γνώμη ασφυκτιά ανάμεσα σε εθνικές ταπεινώσεις και οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία αντιμετωπίζονται σαν πολυεργαλεία για πολιτικές μεθοδεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία τολμηρή και ριζική συνταγματική αναθεώρηση και για τα θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται να προσυπογράψει την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση μίας σειράς άρθρων του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Η Ελλάδα δεν αντέχει να παραπέμψει στις καλένδες την αναθεώρηση του άρθρου 16 και να χάσει άλλη μία δεκαετία. Ας κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 έστω και με 151 ψήφους ώστε η επόμενη Βουλή να προσδιορίσει το περιεχόμενό του και να το ψηφίσει με αυξημένη πλειοψηφία», ανέφερε, ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα «ώστε να βάλλει το συμφέρον της χώρας πάνω από τις κομματικές του ιδεοληψίες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 57η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, 4 βαθμίδες πιο κάτω από το 2017. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανάγει σε κανόνα τις απευθείας αναθέσεις ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. «Δεν γίνεται να έχουμε υγιείς δημόσιες συμβάσεις από ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν λειτουργεί με αξιολόγηση και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση επίσης γιατί «αναβίωσε τον παλαιοκομματισμό στην χειρότερη μορφή του. όπως συμβαίνει και για τη διαφθορά στο Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο σε σκάνδαλα αλλά για τη διαφθορά που εξαπλώνεται και κλιμακώνεται με επιθέσεις εναντίον των θεσμών και με λάσπη εναντίον πολιτικών αντιπάλων. «Το ηθικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει από αυτάρεσκους προσδιορισμούς αλλά από την πράξη, γι’ αυτό και η αποκατάσταση τού κύρους της πολιτικής θα είναι προτεραιότητά μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και του ελεγκτικού μηχανισμού του Δημοσίου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι το Δημόσιο προσλαμβάνει κατά πλειοψηφία αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης αντί για προσωπικό με υψηλά προσόντα -που περιορίστηκε πέρυσι στο 11%. «Αυτό δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που υπηρετεί πολιτειακές λογικές», προσέθεσε.

Τέλος, επανέλαβε την δέσμευσή του για ειδικό χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητα την οριζόντια χάραξη ψηφιακής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ