ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Eπίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και αύξηση κατώτατου μισθού

Μητσοτάκης: Eπίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και αύξηση κατώτατου μισθού
Eurokinissi

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 12ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. «Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρελθόν στις επόμενες εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επανέλαβε τα περί ανταλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Αυτό είναι το τελευταίο μας συνέδριο πριν από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που αναμένει η ελληνική κοινωνία και θα επισφραγίσουν οι επόμενες εκλογές. Μια αλλαγή για την οποία όλοι σας έχετε εργαστεί σκληρά αυτά τα τρία χρόνια. Και σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με σύνθημα «Ελλάδα, Μπορούμε».

«Θέλω να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα, την αναγέννηση της Ελλάδας. Αξίζουμε καλύτερα! Μπορούμε! Ελλάδα μπορούμε!», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, εκτοξεύοντας πυρά κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

«Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και μόνο σύνθημα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: "Φύγετε μια ώρα αρχύτερα". Και ζητά ένα και μόνο πράγμα από εμάς: "Προχωρήστε μπροστά!"», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς- είπαν όχι, στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

«Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση», συμπλήρωσε o επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ», ενώ κάλεσε τους πολίτες «να μη σαγηνευτούν από τις σειρήνες του εθνικισμού, να μην ταυτιστούν με το μαύρο».

«Άλλο ο γνήσιος πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Στείλτε στον κύριο Τσίπρα τον λογαριασμό στις εκλογές», σημείωσε.

Δείτε την ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αυξηση κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για άμεση ανάγκη κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και πως θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.

«Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω. Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτή η αύξηση; Σημαίνει ότι, αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί

«Η Νέα Δημοκρατία - και εγώ προσωπικά – θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης του δημογραφικού μας προβλήματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας

«Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα, από οικογένειες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για το κάθε παιδί», εξήγγειλε.

«Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη βρεφονηπιακό σταθμό επιλογής της».

«Βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα»

Ο αρχηγός της ΝΔ εξήγγειλε επίσης τη θεσμοθέτηση προγράμματος που θα δίνει τη δυνατότητα στις μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας. «Για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα "βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα"», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής».

Οι έξι στόχοι της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους έξι βασικούς στόχους της ΝΔ για την Ελλάδα:

  • Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.
  • Μια ανοιχτή Οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών.
  • Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.
  • Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.
  • Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.
  • Μία Ελλάδα ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

«Από τις μεγάλες κατευθύνσεις του προγράμματος μας, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε τρείς» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην Παιδεία, γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Στο Κράτος, γιατί συνδέεται με την καθημερινότητα όλων μας. Και στην Οικονομία, γιατί αφορά όχι μόνο την ευημερία των πολιτών, αλλά και την ίδια την ανεξάρτητη υπόσταση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Αναφορικά με την Παιδεία τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων «που μπορούν να μετατρέψουν την χώρα μας σε κέντρο όλης της Ν.Α Ευρώπης». «Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής ελευθερίας, πολιτισμού και δημιουργίας. Χωρίς ναρκωτικά, φωτιές και ρόπαλα στα πανεπιστήμια» τόνισε.

«Για την οικονομία 11 λέξεις να θυμάστε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Το συνέδριό μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση.

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην μας αποδέχονται ακόμα πλήρως. Όμως η ΝΔ αποτελεί πλέον επιλογή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί τέως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους», συμπλήρωσε.

«Φίλοι από άλλους πολιτικούς χώρους που, πάνω από όλα, αναζητούν τη σταθερότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Όλοι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας. Όλους αυτούς πρέπει να πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτική πρόταση που μπορεί να ενώσει ξανά όλη την Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας», συνέχισε.

Το συνέδριο της ΝΔ ξεκίνησε στις 19:15 με προβολή βίντεο - αφιερώματος στον ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στους διατελέσαντες και εν ενεργεία προέδρους της παράταξης (Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη).

Παράλληλα με τις κεντρικές εργασίες του συνεδρίου θα εξελίσσεται και «το παράλληλο πρόγραμμα» που διοργανώνουν οι Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας, το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ και το Μητρώο στελεχών, με τοποθετήσεις για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος:

  • Την ανεργία των νέων
  • Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά με σεμινάρια που αφορούν τόσο την επικοινωνία και τα ΜΜΕ όσο και τα Μέσα Κοινωνικής
  • Δικτύωσης
  • Το bullying
  • Το brain drain
  • Τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ