ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές: Ο Νάσος, ο Παπαϊωάννου και ο «άγνωστος τρίτος»

Δημοτικές εκλογές: Ο Νάσος, ο Παπαϊωάννου και ο «άγνωστος τρίτος»

“Υπάρχουν τρείς επιλογές, μία εξ αυτών ο Νάσος Ηλιόπουλος” ήταν η απάντηση που έδιναν πηγές της Κουμουνδούρου μετά το πρόσφατο ραντεβού Τσίπρα - Σκουρλέτη στο οποίο συζητήθηκε το φλέγον θέμα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας.

Είχαν προηγηθεί επαφές του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης στις οποίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, προκρίθηκαν δύο ονόματα. Το πρώτο του νυν αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου και το δεύτερο του πρώην Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πάνος Σκουρλέτης συμφώνησε με την Ανοιχτή Πόλη ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις στον Πρωθυπουργό ο οποίος στην συζήτηση που είχε με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι και τρίτη πρόταση (πιθανότατα αυτήν της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται). Όπως είναι εύκολα αντιληπτό αν ο Πρωθυπουργός πίστευε ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι η ιδανική υποψηφιότητα θα είχε ήδη προχωρήσει στις ανακοινώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αν και έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τόσο τις ικανότητες όσο και την προσωπικότητα του αν. Υπουργού Εργασίας επιθυμεί να βρεθεί πρόσωπο εκτός κόμματος προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να “χτυπήσει” τον Κώστα Μπακογιάννη. Επιπλέον, παρά τις εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος και ειδικά μετά την απόσυρση Μπουτάρη, στους μεγάλους Δήμους, δεν έχει γίνει εφικτή η εύρεση υποψηφιοτήτων που να σηματοδοτούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Ως εκ τούτου, κράτησε τις δύο προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης και ζήτησε λίγο ακόμα χρόνο προκειμένου να μπορέσει να διερευνήσει ορισμένες περιπτώσεις -κυρίως από τον καλλιτεχνικό χώρο - που ο ίδιος έχει στο μυαλό του.

Είναι, βέβαια, δεδομένη η δυστοκία που υπάρχει καθώς αφενός η υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη θεωρείται δύσκολο να “χτυπηθεί” και από την άλλη η φθορά των τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για προσωπικότητες που ίσως στο παρελθόν να έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κατέβουν στον δύσκολο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι δύο σχολές σκέψης

Είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών προκρίνει την περίπτωση του κ. Ηλιόπουλου καθώς εκτός της ευρείας απήχησης που έχει εντός της Κουμουνδούρου συγκεντρώνει και δύο άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούνται σημαντικά: πρώτον, είναι νέο πρόσωπο, αυτοδημιούργητο πολιτικά, χωρίς σχέση με πολιτικά τζάκια και μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Επιπλέον, αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι η πόλωση από την κεντρική πολιτική σκηνή αναπόφευκτα θα μεταφερθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σημειώνουν ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει όλα τα φόντα να ανταπεξέλθει σε μια πολιτική μάχη που θα δοθεί με πιο κεντρικοπολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις της νεολαίας και της ευρύτερης Αριστεράς σε περίπτωση που καταφέρει να πάει στον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη και ο Κωστής Παπαϊωάννου χαίρει εκτίμησης από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για πρόσωπο με έντονη κοινωνική δράση κυρίως στον τομέα τον κοινωνικών δικαιωμάτων ενώ η θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης αν και σύντομη άφησε θετικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η υποψηφιότητά του είναι ικανή να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να πλήξει τον Παύλο Γερουλάνο εξασφαλίζοντας την παρουσία του στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα, μια μη κομματική υποψηφιότητα θα έδινε το στίγμα του ανοίγματος κάτι που σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζητούμενο σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών θα γίνει νέο ραντεβού Τσίπρα - Σκουρλέτη το οποίο πιθανότατα να αποδειχθεί και το καθοριστικό με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα να ανακοινώνεται το αργότερο τις πρώτες μέρες του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ