ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν εισηγείται κυρώσεις στον Γρηγοράκο για το «τσόκαρο» στην Καββαδία η επιτροπή δεοντολογίας

Δεν εισηγείται κυρώσεις στον Γρηγοράκο για το «τσόκαρο» στην Καββαδία η επιτροπή δεοντολογίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Λήξαν θα πρέπει να θεωρείται το θέμα που ανέκυψε με την αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Λεωνίδα Γρηγοράκου απέναντι στην Αννέτα Καββαδία –της είχε πει «κάτσε κάτω τσόκαρο»- μετά την έκφραση μεταμέλειας του ίδιου του βουλευτή της ΔΗΣΥ.

Το θέμα απασχόλησε την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής μετά την επιστολή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Βούτση.

Ο κ. Γρηγοράκος στο υπόμνημά του προς τα μέλη της επιτροπής περιέγραψε το περιστατικό, αναγνωρίζοντας πως παρεκτράπηκε.

«Ενώ, λοιπόν, ο κ. Σκανδαλίδης απαντούσε στον κ. Τσακαλώτο, ευρισκόμενος πίσω από τον κ. Σκανδαλίδη άκουσα και στη συνέχεια είδα τη συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ κα Αννέτα Καββαδία, να έχει υψώσει το χέρι της προς την κατεύθυνση του ομιλούντος κ. Σκανδαλίδη και με οργίλο ύφος να λέει επί λέξει «Κάτσε κάτω ρε γελοίε. Τα ίδια με τον Βενιζέλο λες», αναφέρει και προσθέτει:

«Η απρόκλητη και προσβλητική λεκτική επίθεση της κας Καββαδία προς τον συνάδελφό μου με εξόργισε... Απώλεσα προς στιγμήν την ψυχραιμία μου και απευθυνόμενος προς την κα Καββαδία της είπα « Πώς μιλάς εσύ έτσι για τέτοιους κοινοβουλευτικούς άνδρες! Κάτσε κάτω τσόκαρο». Αντιλαμβανόμενος αμέσως ότι παρεκτράπηκα, ζήτησα να διαγραφούν οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί από τα πρακτικά και βέβαια στη συνέχεια αναγνώρισα δημόσια το λάθος μου και ζήτησα συγγνώμη».

Η κ. Καββαδία σε επικοινωνία που είχε μαζί της το CNN Greece, την ημέρα του καυγά, είχε διαψεύσει πως ήταν εκείνη που ξεκίνησε τις επιθέσεις και πως είχε αποκαλέσει τον κ. Γρηγοράκο «γελοίο».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με διαφορετικές γραμμές, καθώς η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι πολιτικά μη ορθές και πως μετά τη συγνώμη του κ. Γρηγοράκου το θέμα κλείνει, ενώ ο Τάσος Κουράκης που τη διαδέχθηκε ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στον βουλευτή της ΔΗΣΥ. Η πρότασή του προκάλεσε αντιδράσεις στη ΔΗΣΥ.

Μαζί με τη ΝΔ και την Ένωση Κεντρώων ανέφεραν ότι η κ. Καββαδία ξεκίνησε πρώτη τον καυγά και πως αν γίνει δεκτή η πρόταση Κουράκη θα ζητούσαν να κληθούν μάρτυρες -βουλευτές να καταθέσουν για το περιστατικό. Πρόσθεσαν δε, πως σε αυτή την περίπτωση θα ζητούσαν να εξεταστούν και αντίστοιχες επιθέσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επίθεση του Παύλου Πολάκη στην Εύη Χριστοφιλοπούλου στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία που είχε πει «αυτά που λες είναι γελοία, να πάρεις φάρμακα».

Τη λύση έδωσε ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος αν και χαρακτήρισε αντικοινοβουλευτική την συμπεριφορά του Λεωνίδα Γρηγοράκου, είπε πως μετά την συγνώμη που ζήτησε το θέμα διευθετήθηκε εντός Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ