ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με παρουσία ΗΠΑ η 3μερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με παρουσία ΗΠΑ η 3μερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στην Μπερ Σέβα του Ισραήλ πραγματοποιείται σήμερα η Πέμπτη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με θέματα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας αλλά και την κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, «επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο-ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό».

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον ενεργειακό τομέα ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East-Med.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν σχετικές με τις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους.

Σημειώνεται ότι σε μέρος της Συνόδου θα μετάσχει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, παρουσία του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ σε σειρά σχημάτων, ενδεχόμενο το οποίο συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ