ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπεται στο σύστημα διορισμών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών

Τι προβλέπεται στο σύστημα διορισμών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας, αντιδρώντας στο σύστημα βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθούν διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών, από το 2019 έως το 2021.

Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα το λεπτομερές σύστημα διορισμών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών, ενώ ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ τόνισαν ότι το σχέδιο δεν έχει την υπογραφή τους, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην τελευταία συνάντηση του Σεπτεμβρίου με τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε ζητήσει να καταθέσουν γραπτώς τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για το σύστημα μόνιμων διορισμών.

«Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ δεν κατέθεσαν μέχρι σήμερα καμιά πρόταση εκτός από τις δημόσιες αναφορές για την αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας, χωρίς να δηλώνουν τι γίνεται με τα επιστημονικά κριτήρια και, κυρίως, τι ακριβώς γίνεται με τους συγκεκριμένους περιορισμούς του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο.

«Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών προς τις Ομοσπονδίες που κάνουν λόγο για μέγιστη αναγνώριση προϋπηρεσίας 84 μηνών. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τελικά 120 μήνες», προσθέτει.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών σχολίασαν ότι το υπουργείο ψεύδεται.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου προκαλεί θλίψη και οργή», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής. «Το υπουργείο ψεύδεται όταν λέει ότι οι ομοσπονδίες δεν κατέθεσαν προτάσεις. Ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θελουμε διάλογο. Ήξερε ότι και σήμερα θα είμαστε εδώ. Το σχέδιο του υπουργείου "κλέβει" την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, που ζουν σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Το υπουργείο προσβάλει τη νοημοσύνη μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Από τον Σεπτέμβριο δεν έγινε καμιά συνάντηση για το θέμα των διορισμών», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου και τόνισε ότι από πλευράς ομοσπονδιών έχουν γίνει προτάσεις που έχουν «αιτιολογία και σκέψη». «Προσπαθούμε να συναντηθούμε και να κάνουμε διαβούλευση εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Δημήτρης Παπαευθυμίου.

«Η πρόταση του υπουργείου δεν υποστηρίζει τους ανθρώπους που δουλεύουν. Προϋπηρεσία. Είναι βασικό στοιχείο η αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας», συμπλήρωσε.

Το σύστημα διορισμών

Οι βασικούς άξονες του συστήματος είναι ότι, πρώτον, την προκήρυξη και ευθύνη της διαδικασίας θα αναλάβει το ΑΣΕΠ (με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων μέσω προκήρυξης κάθε 2 χρόνια), δεύτερον ο γραπτός διαγωνισμός καταργείται και τρίτον, θα τεθεί σε ισχύ ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές.

Επίσης, θα συνταχθεί ενιαίος πίνακας που θα χρησιμοποιείται τόσο για τον διορισμό μονίμων όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Παράλληλα, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για την εξασφάλιση της Παιδαγωγικής Επάρκειας για όσους εκπαιδευτικους δεν τη διαθέτουν.

Πυλώνες των κριτήριων πρόσληψης είναι τρεις:

1. Προϋπηρεσία αναπληρωτών έως και τους 120 μήνες.

Μια (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και μέχρι τους 120 μήνες, εκατόν είκοσι (120) μονάδες. Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 120 μονάδες.

2. Ακαδημαϊκά προσόντα

Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.

  • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
  • Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: επτά (7) μονάδες.
  • Δεύτερο πτυχίο: δεκαέξι (16) μονάδες.
  • Ο βαθμός του πτυχίου έως είκοσι μία (21) μονάδες και ως εξής: για πτυχία με χαρακτηρισμό «Καλώς» επτά (7) μονάδες, με χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς» δεκατέσσερις (14) μονάδες και με χαρακτηρισμό «'Αριστα» είκοσι μία (21) μονάδες.
  • Γνώση μιας (1) ξένης γλώσσας: για «'Αριστη γνώση» οχτώ (8) μονάδες, για «Πολύ καλή γνώση» έξι (6 μονάδες), για «Καλή γνώση» τέσσερις (4)μονάδες.

Σε περίπτωση κατοχής περισσοτέρων τίτλων μοριοδοτείται μόνο ο ανώτερος.

  • Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου) : τέσσερις (4) μονάδες.
  • Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από Α.Ε.Ι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών: τέσσερις (4) μονάδες.

Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι 120 μονάδες.

3. Κοινωνικά κριτήρια

  • Αριθμός τέκνων
  • Μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου, ή του/της συζύγου ή τέκνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ