ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήξερε από τις 21/6 ο Βαρουφάκης ότι θα έκλειναν οι τράπεζες

Ήξερε από τις 21/6 ο Βαρουφάκης ότι θα έκλειναν οι τράπεζες
Video Capture

Η απόρριψη της πρότασης των δανειστών στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών εκτιμούσε ο Γιάννης Βαρουφάκης από τις 21 Ιουνίου, όπως ομολογεί ο ίδιος στον Πολ Μέισον και στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ του, #Thisisacoup.

"Έχω τη βάσιμη υποψία πως οι ισχυρές χώρες εντός του Eurogroup έχουν αποφασίσει να μας προτείνουν κάτι που δεν θα μπορούμε να υπογράψουμε. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής", λέει χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Οι δηλώσεις του έγιναν στις 21 Ιουνίου, πέντε μέρες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και οκτώ πριν τα capital controls ενώ φαίνεται πως αν και το γνώριζε δεν είχε λάβει μέτρα για την προστασία των καταθετών.

Όταν ερωτάται από τον δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντά: "Όχι βέβαια. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα".

Ο Πολ Μέισον είχε ελεύθερη είσοδο στο μέγαρο Μαξίμου για το υπουργικό συμβούλιο εκείνης της μέρας αλλά και το βράδυ του δημοψηφίσματος, καταγράφοντας με την κάμερά του τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου στο άκουσμα των αποτελεσμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρούμενος με το αποτέλεσμα, λέγοντας: "Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι αν πιστέψουν στη δύναμή τους, αν πιστέψουν ότι έχουν δίκιο, μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο".

Αντιθέτως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαινόταν ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ερωτηθείς για το εάν είναι εφικτή μια συμφωνία, απαντάει εμφανώς προβληματισμένος: "Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι θέλουν...".

Την επομένη του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχωρεί από τη θέση του ως υπουργός των Οικονομικών και δηλώνει στην κάμερα του βρετανικού καναλιού ότι αισθάνεται χαρά που φεύγει καθώς "σιχαινόταν αυτό το γραφείο".

Από χθες με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Βαρουφάκης θέλησε πιθανότατα να προλάβει πιθανές αντιδράσεις αποδίδοντας την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην τρόικα.

"Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Η αγωνία των τροϊκανών (εξωτερικού & εσωτερικού) να μου χρεώσουν το κλείσιμο τους με τιμά ιδιαίτερα", έγραψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ