ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Συγχώνευση κύριων - επικουρικών συντάξεων ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Γ. Κατρούγκαλος: Συγχώνευση κύριων - επικουρικών συντάξεων ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές που θα φέρει μειώσεις.

"Το άλλο σενάριο αντιμετωπίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προστατεύσει το άθροισμά τους ως συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, όσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Η εθνική σύνταξη όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής και θα την λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 15 έτη ασφάλισης. Πρόσθεσε ότι οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Real News ωστόσο ο υπουργός για το εάν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος αρκέστηκε να απαντήσει ότι "δεν μπορούμε από τώρα να θέσουμε κάποιο όριο" και πως απλά ο στόχος είναι να τεθεί ο πήχυς της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται.

Αναφορικά με το ποσοστό αναπλήρωσης, υπογράμμισε ότι ο τρόπος υπολογισμού του θα γίνεται με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ