ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές για το 2016

Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές για το 2016
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,14 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.   

Νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2016 ζητούν οι δανειστές καθώς υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016 στα 2,14 δισ. ευρώ ενώ δεν έχουν ληφθεί και τα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για το ασφαλιστικό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι για το 2016 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ κα με δεδομένες τις αποκλίσεις στις εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και θεσμών για την ύφεση προκύπτει διαφορά ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Κενό ύψους 150 εκατ. ευρώ δημιουργείται και από την μη υλοποίηση της συμφωνίας στο θέμα της φορολόγησης των ενοικίων και την απόσυρση της σχετικής διάταξης από την Βουλή.

Οι δανειστές δεν φαίνεται να αποδέχονται και την πρόβλεψη για 250 εκ. ευρώ από την πρόσθετη φορόλογηση των τυχερών παιχνιδιών καθώς ο ΟΠΑΠ μπορεί να κινηθεί νομικά κατά του Δημοσίου ενώ εκκρεμούν και 340 εκατ. ευρώ από τα VLT's που είχαν προϋπολογιστεί.

Ανοικτό για τους δανειστές είναι και το θέμα για περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Αγορά η κυβέρνηση γνωρίζει τις προθέσεις των δανειστών να θέσουν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στην επιστροφή τους στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ