ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Παρακαταθήκη ο πρώτος γύρος, ανοιχτό το αποτέλεσμα στον δεύτερο

ΝΔ: Παρακαταθήκη ο πρώτος γύρος, ανοιχτό το αποτέλεσμα στον δεύτερο
Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Λεωφόρο Συγγρού, αργά το βράδυ της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

O πρώτος γύρος της εκλογικής δοκιμασίας, στην οποία βρέθηκε η ΝΔ τους τελευταίους μήνες, έκλεισε με μία μεγάλη παρακαταθήκη για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος και θα προκύψει από τις κάλπες που θα στηθούν στις 10 Ιανουαρίου.

Η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και, όπως φαίνεται, διαμόρφωσε και το αποτέλεσμα, το οποίο για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη, τουλάχιστον όσον αφορά τη δεύτερη θέση.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό πως στα εκλογικά επιτελεία όλες οι αναλύσεις και οι προβλέψεις είχαν βασιστεί σε ένα πολύ μικρότερο εκλογικό σώμα και για αυτό μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και να αρχίσει η καταμέτρηση κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Από τα μηνύματα και τις διαρροές των υποψηφίων έγινε σαφές πως το επόμενο διάστημα προέχει η ενότητα της παράταξης, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ικανοποίηση σε πολλά στελέχη του κόμματος για το δίδυμο που θα αναμετρηθεί και πάλι σε μερικές εβδομάδες, και αυτό γιατί θεωρούν πως Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης διατηρούν μια πολύ καλή προσωπική σχέση και σε αυτή τη λογική η κατάσταση δεν θα βγει εκτός ελέγχου.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως λίγες μέρες πριν από τις εκλογές οι δυο τους, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, συνέφαγαν σε κεντρικό εστιατόριο, όπου και είχε κλειδώσει η στήριξη του κ. Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εάν στον δεύτερο γύρο περνούσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από εκεί και πέρα, όμως, θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες μια ζύμωση, αλλά και διεργασίες για την επόμενη μέρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Με αυτά τα δεδομένα στη Συγγρού εκτιμούν πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ