ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση με νέες πρωθυπουργικές εμφανίσεις

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση με νέες πρωθυπουργικές εμφανίσεις
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

O Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε για λίγες ώρες χθες στο γραφείο, διάβασε τις κυριακάτικες εφημερίδες και αποφάσισε να παρακολουθήσει από το σπίτι τα αποτελέσματα των εκλογών της ΝΔ αλλά και την έκβαση της αναμέτρησης στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την δυσφορία τους για όσα γράφτηκαν στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την –δήθεν- όπως υποστηρίζουν λήψη νέων μέτρων, που ξεκινούν από 2,4 δισ. έως και 7 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι είναι «κατά φαντασίαν» πληροφορίες που δεν ευσταθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραδέχονται πως κάποιες μικρές διορθώσεις στον προϋπολογισμό πρέπει να γίνουν, ωστόσο τις εντάσσουν «σε κάτι που γίνεται όλα τα χρόνια και δεν συνιστά πρόβλημα».

Η κυβέρνηση, διαβάζοντας και την τελευταία δημοσκόπηση που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα μίας μόλις μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί ότι οφείλει να περάσει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, πιο μαχητικά την προβολή των απόψεών της.

Στο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κερατσίνι, όχι μόνο για τις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή, αλλά, κυρίως γιατί όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός βγήκε στον δρόμο και δεν εισέπραξε αρνητικά μηνύματα από την κοινωνία». Ως εκ τούτου, ανάλογες πρωθυπουργικές αποδράσεις θα προγραμματιστούν και για το επόμενο διάστημα.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για προβολή της θετικής δραστηριότητας της κυβέρνησης,ξεκινώντας από τον περιορισμό του απολογητικού ύφους της κυβέρνησης για όσα σχετίζονται με το μνημόνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκαν άβολα για το γεγονός πως αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα υπό τις απειλές της τρόικας και, κυρίως, γιατί αυτή η αστοχία συνδέθηκε με το 1 δισ. ευρώ που περιμένει πως και πως η κυβέρνηση να εκταμιευθεί, προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Στην κυβέρνηση έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να ψηφιστεί τμήμα του πολυνομοσχεδίου αμέσως μετά τις γιορτές και οι ρυθμίσεις εκείνες που έχουν δημοσιονομικό κόστος (συνολικά 100 εκατ. ευρώ) να μπουν σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο ή να ενταχθούν σε άλλο νομοθέτημα.

Μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει και τον γύρο των επαφών του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη και για το πώς σκέφτονται αλλά και για το τι ακριβώς επιθυμούν. Οι μέχρι τώρα συναντήσεις έληξαν με θετικό πρόσημο, καθώς και οι βουλευτές είπαν τα παράπονά τους και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να τους τονώσει την ψυχολογία, κάνοντάς τους να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ