ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό «στοίχημα»: Τι περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μέρκελ

Διπλό «στοίχημα»: Τι περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μέρκελ
REUTERS/Yves Herman

Μηνύματα στήριξης τόσο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένει η κυβέρνηση από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φτάνει στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης με φορτωμένη «ατζέντα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θεωρούν ότι η στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου στα δύο αυτά επίπεδα θα λειτουργούσε ευεργετικά ως προς την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την προσπάθεια της χώρας να προσφύγει στις αγορές με ελκυστικό επιτόκιο εντός του επόμενου διμήνου.

Η κ. Μέρκελ έχει ήδη στείλει ένα αντίστοιχο μήνυμα, μέσω αποκλειστικής δήλωσής της στην εφημερίδα «Καθημερινή» σήμερα.

«Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο» τόνισε η κ. Μέρκελ, που παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει «καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Ελλάδα».

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα» ωστόσο υπογράμμισε ότι η «Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα».

Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η «Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Η άφιξη της κ. Μέρκελ στη χώρα μας συμπίπτει με την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να βάζουν στον «πάγο» τις διαδικασίες του… διαζυγίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψη της Γερμανίδας πολιτικού στην Αθήνα.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η μεταξύ τους συνάντηση ορίστηκε για την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η άφιξή της στην Αθήνα έρχεται ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στη βουλή της πΓΔΜ.

Το πρόγραμμα της κ. Μέρκελ

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου, η οποία έχει μετατρέψει σε… φρούριο την Αθήνα και έχει φέρει αλλαγές σε μέσα μεταφοράς, ξεκινά με το τετ-α-τετ της με τον πρωθυπουργό στις 18:10 στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Αύριο στις 9:45 το πρωί, η κ. Μέρκελ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και λίγη ώρα αργότερα, στις 10:00, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα η καγκελάριος θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.

Στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία. Η Άνγκελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή στις 16:30.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ