ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Αποχωρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Καμμένος: Αποχωρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
EUROKINISSI

«Βόμβα» έριξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να υλοποιήσει την απειλή του ότι θα παραιτηθεί από υπουργός.

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε στο Πεντάγωνο το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αποχαιρέτησε τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

«Είναι η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός», φέρεται να διεμήνυσε ο κ. Καμμένος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «θα πράξω αυτό που πρέπει».

Κανείς πάντως δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό του υπουργού Άμυνας ή αν όντως πρόκειται να παραιτηθεί ακόμα και στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ίσως πάλι ο αποχαιρετισμός στους αρχηγούς να αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο πίεσης προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως στη χθεσινή του συνέντευξη στην Έλλη Στάη πως η Συμφωνία των Πρεσπών (εφόσον ο Ζάεφ εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών και ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια) αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε σιγουριά για τη στήριξη που θα παρέχει ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

«Στα εθνικά θέματα ο καθείς δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του να παίρνει θέση. Δεν θέλω να αδικήσω τον Πάνο Καμμένο. Ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος έχει μια διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων. Είχε διαφωνήσει το 2007. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από το 2007 ότι πρέπει να κρατήσουμε τη θέση "Καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία". Από τότε, το ΥΠΕΞ δεν διαπραγματευόταν ποτέ στη γραμμή "Καμία αναφορά".

Το M στο FYROM σημαίνει Μακεδονία. Είχε πει δημόσια ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν τη διαφωνία τους στο θέμα της ονομασίας. Η θέση και η στάση του είναι να μην υπάρχει το Μακεδονία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς γι' αυτό. Ο Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω την κυβέρνηση. Λέει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εάν πάντως η επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχαιρετήσει τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων δεν είναι κίνηση τακτικής, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες ενώπιον της υλοποίησης της απειλής του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως και να έχει αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου θα τεθούν επί τάπητος τα ανοιχτά θέματα και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Θα επισημοποιήσει ο Καμμένος την έξοδο των «πιστών» υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τι χρονικό περιθώριο θα αφήσει στον Τσίπρα, ο οποίος προανήγγειλε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο υπουργός Άμυνας άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ