Συμφωνία Πρεσπών: Εμπλοκή στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής
«Εμπλοκή» φέρεται να υπάρχει με τη σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, στην οποία θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως υποστηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Δηλαδή, λένε στην Περαιώς, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση.
Στην Πειραιώς ανεβάζουν, μάλιστα, τους τόνους και κάνουν λόγο για κυοφορούμενο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με αφορμή τα νέα κοινοβουλευτικά δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και επισημαίνουν ότι επιχειρείται η ΣΥΡΙΖΟποίηση της επιτροπής προκειμένου να είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
«Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή», αναφέρουν.
Σύμφωνα πάντως, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όταν έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών θα απασχολήσει τη Βουλή το ζήτημα αυτό, το οποίο θα λυθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Μητσοτάκης για τους πυροβολισμούς στις ΗΠΑ: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία»
12:36
Άγνωστος επιτέθηκε σε δύο άνδρες στο λόφο του Φιλοπάππου και εξαφανίστηκε - Τραυματίστηκαν ελαφρά
12:28
Η νέα Porsche Cayenne Electric Coupe είναι κομψή και μπορεί να είναι και πανίσχυρη
12:09
«Νόμιζα ότι είχε πέσει δίσκος στο πάτωμα»: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στο άκουσμα των πυροβολισμών - Τι του είπε η Μελάνια
12:06