ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακραία πόλωση και παρασκήνιο στο δρόμο προς τις κάλπες

Ακραία πόλωση και παρασκήνιο στο δρόμο προς τις κάλπες
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/EUROKINISSI

Το χαοτικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών, οι απειλές και οι πιέσεις έχουν δημιουργήσει ένα πολυσύνθετο και δαιδαλώδες παρασκήνιο, που στόχο έχει να φέρει τα πάνω-κάτω σε τουλάχιστον τρία κόμματα -προς πολιτικό όφελος του Αλέξη Τσίπρα- μέσα από τις διαπραγματεύσεις για την «αριθμητική» στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το παρασκήνιο που όλες αυτές τις μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως έχει αφετηρία το Μέγαρο Μαξίμου. Πρωταγωνιστές όλων των κινήσεων, των συνεννοήσεων και των συζητήσεων προς βουλευτές και άλλες πλευρές, φέρονται να είναι οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας έχει συναντηθεί με βουλευτές των ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκαν θετικοί να ανοίξουν τις διαδικασίες και να πυροδοτήσουν με τις αποφάσεις τους τις εξελίξεις.

Η απόφαση από του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που θα κινηθεί ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες και ανακοινώθηκε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (πρόταση εμπιστοσύνης και νωρίτερα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή). Έκτοτε, ο στενότερός συνεργάτης του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου.

flabour


Πηγή: Eurokinissi

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, βουλευτές των ΑΝΕΛ που αποφάσισαν να «χωρίσουν» με τον Πάνο Καμμένο, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά στο πολιτικό τους μέλλον.

Την επικοινωνιακή διαχείριση ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αποτελεί το τρίτο πρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου που γνώριζε από πρώτο χέρι τις κινήσεις και το σχέδιο βάσει του οποίου θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει κυριολεκτικά αγώνας δρόμου έτσι ώστε να μην ξεφύγει τίποτα απολύτως από τον αρχικό σχεδιασμό. Ο Πάνος Καμμένος μπορεί και να αιφνιδιάστηκε από την τροπή που πήρε η υπόθεση και για αυτό το λόγο, βλέποντας να εξαφανίζονται από την Κ.Ο. οι βουλευτές του που συμφώνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «απασφάλισε» πολιτικά και πέρασε στην αντεπίθεση. Σε συνεντεύξεις του αλλά και από το βήμα της βουλής αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης της συμφωνίας στη Βουλή προς ψήφιση.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ακόμη και το θέμα με την παραίτηση της υφυπουργού προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, ενδέχεται να πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Την Τρίτη το βράδυ, η κ. Παπακώστα συνομιλούσε με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη στο εντευκτήριο της Βουλής, στον οποίο και έλεγε ότι θα ψηφίσει και τις δύο ψηφοφορίες -συμφωνία των Πρεσπών και πρόταση εμπιστοσύνης. Διατηρεί δε, άψογες σχέσεις με την υπουργό της Όλγα Γεροβασίλη.

papakosta


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο συνομιλητής της υφυπουργού την παρότρυνε, μάλιστα, να δημοσιοποιήσει την απόφασή της και να μην αφήσει να περάσουν οι μέρες.

Το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών συζητήσεων και διεργασιών έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών με τις κοινοβουλευτικές ομάδες να βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης.

Η κατάντια του πολιτικού συστήματος με το συνεχές πολιτικό αλισβερίσι έχει επιβαρύνει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που συγκρούονται σε μια πρόβα τζενεράλε ενόψει των εθνικών εκλογών όποτε και αν γίνουν.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα φτάσουν στα άκρα τη σύγκρουσή τους, ώστε η πόλωση να ωφελήσει τα δύο πολιτικά στρατόπεδα.

Πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε συνομιλητές του, σημείωνε με έμφαση ότι στις εκλογές θα επαναληφθούν εικόνες σαν και αυτές τότε ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη -εποχή όταν υπήρχε άγρια πόλωση στους οπαδούς και τους ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ