ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μαχμούτ Αμπάς στη Βουλή

Ο Μαχμούτ Αμπάς στη Βουλή
Υποδοχή του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους, παρουσία του προέδρου της Μαχμούτ Αμπάς.

Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία έδωσαν το παρόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί και διπλωματικές αντιπροσωπείες, ο Νίκος Βούτσης του παρέδωσε ψήφισμα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης με τον Νίκο Βούτση στο γραφείο του στη Βουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε «μεγαλειώδες βήμα» την εισήγηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας παλαιστινιακό σπίτι, όταν βρισκόμαστε στο ναό της δημοκρατίας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών. Ο Μαχμούτ Αμπάς είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όταν οι δυο τους διασταυρώθηκαν στο περιστύλιο της Βουλής.

Στην ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε έκκληση να μην «εκτραπεί» η πολιτική διένεξη σε θρησκευτική διένεξη, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει έδαφος στους εξτρεμιστές. «Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε όπλα στους εξτρεμιστές, η διένεξη πρέπει να είναι πολιτική και να μην εκτραπεί σε θρησκευτικό ζήτημα», είπε και πρόσθεσε πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. «Ό,τι έπεται της τελευταίας ευκαιρίας είναι επιλογές αναρχίας και πρέπει να επισπεύσουμε όλοι για την επίτευξη της ειρήνης, αν το αφήσουμε στην τύχη θα είναι καταστροφή για όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Μαχμούτ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας θαρραλέο το ψήφισμα της ελληνικής Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ