ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδια επί χάρτου και ζυμώσεις πριν τη μεγάλη «μάχη» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σχέδια επί χάρτου και ζυμώσεις πριν τη μεγάλη «μάχη» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χαμηλότερους τόνους υιοθετούν στην κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, εν αναμονή του αυριανού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας και ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας για να επεξεργαστεί το τελικό κείμενο. 

Το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ενώ οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12:00. Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στις 17:00 της Δευτέρας.

Με τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί προς το Ποτάμι λόγω των μπρος – πίσω του κόμματος αλλά και στο ΚΙΝΑΛ -εξαιτίας της αντιπαράθεσης των αδελφών Παπανδρέου- στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν έχουν λόγο να υπερεκτίθενται στην τελική ευθεία για την κύρωση της συμφωνίας την Παρασκευή.

Αντί αυτού επιλέγουν να βάζουν σε πρώτο πλάνο δηλώσεις προσωπικοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ

Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής. Όχι επειδή δεν γνώριζαν την θέση του – την είχε εκφράσει στα όργανα του κόμματος- αλλά για την στιγμή που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί, δηλαδή μια μόλις μέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, στο ΚΙΝΑΛ επιστράτευσαν τον Νίκο Παπανδρέου ως αντίβαρο.

«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού.

Σε διαφορετική ρότα η Νέα Δημοκρατία

Σε διαφορετική ρότα κινείται η Νέα Δημοκρατία, η οποία ελπίζει σε πολιτικά οφέλη από τους υψηλούς τόνους. Με όλες τις αναλύσεις να δείχνουν πως η επόμενη βουλή θα φιλοξενεί μικρότερο αριθμό κομμάτων, στο Μοσχάτο εκτιμούν πως μπορούν να εκπροσωπήσουν και τον πατριωτικό χώρο ο οποίος άλλωστε «άνηκε» παραδοσιακά στο κόμμα.

Δίνοντας το «στίγμα» σε συνέντευξή του, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης βάζει στο κάδρο των ευθυνών για τη Συμφωνία των Πρεσπών τον Πάνο Καμμένο.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι έστησαν ένα άθλιο θέατρο, σημειώνοντας:

«Ο κ. Καμμένος παραμένει συνεταίρος, σιωπηλός συγκυβερνήτης και συνυπεύθυνος για την έκβαση της συμφωνίας Πρεσπών. Και οι δυο τους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εφιάλτες για την σύγχρονη Ελλάδα», κάνοντας την ίδια στιγμή, σαφή τη θέση της ΝΔ, αναφορικά με τη συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως: «Εμείς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία. Με την ψήφο εμπιστοσύνης των προθύμων, άνοιξε ο δρόμος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος σε ομιλία του τόνισε πως «δεν ψηφίζουμε την κύρωση της Συμφωνίας. Δεν παίζουμε με τα εθνικά μας ζητήματα».

«Δεν μπορούμε οι Μακεδόνες να πούμε “Μακεδόνες” τους Σκοπιανούς. Δεν μπορούμε οι Έλληνες να διαγράψουμε την ιστορία δυόμισι χιλιάδων χρόνων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση που σφετερίζεται όνομα, εθνότητα και γλώσσα» συμπλήρωσε.

Στο ΚΚΕ πάλι, αξιοποιώντας την «Ολοκληρωμένη Έκθεση» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, αναδεικνύουν τις αμερικανικές πιέσεις που ασκήθηκαν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «στην Έκθεση αναγνωρίζεται ρητά και κυνικά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει την ευρωατλαντική σφραγίδα, ότι ‘’η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας’’, ότι ‘’η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας’’, προσφέροντας ‘’επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή’’».

«Σύμμαχος» εκ των συνθηκών ο Σταύρος Θεοδωράκης

Σύμμαχος λόγω των συνθηκών αναδεικνύεται ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να διαχωρίσει την στήριξη στη συμφωνία από την κυβέρνηση όμως προς ώρας αυτό δεν επιτυγχάνεται στην αντίληψη των πολιτών.

«Είμαι αντίθετος με τον Τσίπρα, αλλά είναι λογική λύση οι Πρέσπες» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Παραμένω στο Ποτάμι και ξέρω ότι επιλογές που κάνω μικραίνουν το Ποτάμι. Επιλέγω το πατριωτικό και όχι το κομματικό καθήκον» συμπλήρωσε.

Την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών επί της ουσίας έχει αποφασίσει και ο Σπύρος Λυκούδης, μετά την απόφαση που πιστοποιήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς.

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της συνεδρίασης παραδέχονται βέβαια ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού και ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες καθώς οι επιλογές της οδήγησαν σε «αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες, για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό».

Παρόλα αυτά, «από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ