ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζει η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Συμφωνία των Πρεσπών: Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζει η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η πρόσκληση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα, με αντικείμενο επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στη Βουλή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της νωρίτερα σήμερα.

Όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου αναφέρονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ και ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμοί και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού.

Στο νομοσχέδιο συνολικά 36 σελίδων υπάρχει (στα αγγλικά) και το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνολικά αποτελείται από μόλις 3 άρθρα, καθώς το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν τα 20 άρθρα της συμφωνίας που φέρουν την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ