ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή ο Στουρνάρας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens

Στη Βουλή ο Στουρνάρας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Επωφελής για το ελληνικό δημόσιο ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με την Siemens που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών το 2012, ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως σχολίασε με νόημα η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην κλήση, υποστήριξε πως ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να τροποποιήσει την σύμβαση που είχε κυρωθεί από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2012, καθώς και ότι η δική του υπογραφή ήταν εμπρόθεσμη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο Γιάννης Στουρνάρας το ελληνικό δημόσιο επωφελήθηκε από την εκτέλεση της σύμβασης σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της χώρας, καθώς διεγράφησαν οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων, ανακεφαλαιοποιήθηκε η Siemens στη Ελλάδα, ενώ διατέθηκαν 90 εκατ. ευρώ για υποτροφίες του ΙΚΥ. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να καταλήξει και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προσδοκά σήμερα από την επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι υπήρχαν πιέσεις από την γερμανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι μόνες πιέσεις ήταν από το υπουργείο Μεταφορών για τη σηματοδότηση του ΜΕΤΡΟ και τα νοσοκομεία.

Την κλήτευση του Γιάννη Στουρνάρα είχε ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, η διεξαγωγή των εκλογών δεν το επέτρεψαν. Η ίδια είχε προγραμματίσει συνεδρίαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μιλώντας ακόμη και για βίαιη προσαγωγή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ