ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μύλος στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Μύλος στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οριζόντιο ρήγμα στα κόμματα επιφέρει η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς οι αντιρρήσεις δεν περιορίζονται μόνον στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά επεκτείνονται τόσο στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ.

Η άρνηση του κόμματος Καμμένου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο δεν έκαμψε τις πεποιθήσεις των βουλευτών του Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλου που ετοιμάζονται να πάνε κόντρα στην επίσημη θέση, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται και στη ΝΔ.

Μετά τη Νίκη Κεραμέως που τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter δηλώνει πως θα ψηφίσει υπέρ. "Επιβεβλημένο" το χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, που επίσης, θα το υπερψηφίσει μετά την ρητή και κατηγορηματική δέσμευση -όπως είπε- του Νίκου Παρασκευόπουλου ότι δεν τίθεται θέμα γάμου. "Ναι" επί της αρχής θα πει και ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Θέση της ΝΔ όπως εκφράστηκε από τον εισηγητή της Χαράλαμπο Αθανασίου είναι πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο για γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, υιοθεσία και την χορήγηση ιθαγένειας.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματος, άφησε πάντως, να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και πως οι βουλευτές είναι ελεύθεροι για ψήφο κατά σευνείδηση.

Αυτό που περιμένουν από τη ΝΔ είναι αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 12 από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ώστε να αποκλείονται ρητά οι γάμοι, οι υιοθεσίες και η χορήγηση ιθαγένειας. «Θέλουμε να το ψηφίσουμε όλοι μας, αλλά αφαιρέστε γάμους και υιοθεσίες», ανέφερε λίγο αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης. «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εισάγει την τεκνοθεσία και την υιοθεσία», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, φορούν σήμερα στο πέτο τους συμβολικά μια κονκάρδα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ως δείγμα υποστήριξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ