ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάμεσα σε Καραμανλή και Σαμαρά

Ανάμεσα σε Καραμανλή και Σαμαρά
EUROKINISSI

Λίγο πριν από την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και εφόσον δεν τίθεται πλέον θέμα πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στη γαλάζια «πολυκατοικία» φαίνεται πως οι ένοικοι μεταξύ τους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με τον αριθμό των βουλευτών που έχουν γραφτεί για να μιλήσουν να είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά (205), η ψηφοφορία αντί της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή τα ξημερώματα, θυμίζοντας εποχές Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οι εισηγήσεις που δέχθηκε για το αν καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση μομφής ήταν δύο διαφορετικές με τα υπέρ και τα κατά η κάθε μία.

Τελικά, η ζυγαριά έγειρε προς την μη κατάθεση πρότασης μομφής και ο λόγος που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι μέσω της πρόταση του, αν κατατίθετο θα φαινόταν ότι «ξεπλένεται» πολιτικά ο Πάνος Καμμένος που έχει δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε την πρόταση.

Συνομιλητές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν στο CNN Greece πως ο K. Μητσοτάκης δεν θέλει να φανεί πως μέσω της πρότασης δίνει «συγχωροχάρτι» στον πρώην υπουργό Άμυνας, επιτρέποντάς του να δικαιολογήσει όλη την προηγούμενη στάση του –κάτι που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί.

Κατά της πρότασης μομφής ο Κ. Καραμανλής υπέρ ο Α. Σαμαράς

Στους πάνω ορόφους και στα «ρετιρέ» της... γαλάζιας πολυκατοικίας φαίνεται ότι οι ένοικοι μεταξύ τους αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

Κατά της πρότασης μομφής φαίνεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καθώς υποστηρίζει ότι η ΝΔ με αυτόν τον τρόπο θα εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει για τους επόμενους έξι μήνες και δεν θα έχει στη διάθεσή της άλλα όπλα, ενώ αντίθετα υπέρ της πρότασης μομφής φαίνεται να ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, στελέχη που απηχούν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θεωρούν επιβεβλημένη την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να φανεί ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα, όπως λέει, και δεν θα αφήσει να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία χωρίς να προσπαθήσει τα πάντα.

Τα όσα ανάφερε ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», έχουν τη σημασία τους και δείχνουν τη δυστοκία που υπήρχε.

Σε σχετική ερώτηση για το αν η Ν.Δ καταθέσει πρόταση Μομφής ο κ. Δένδιας απάντησε :

«Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό, θα το δούμε. Δεν είναι απλό, γιατί εάν το πράξουμε υπάρχει το επιχείρημα ότι δε θα έχουμε καμία άλλη δυνατότητα μετά. Μια “σφαίρα” έχουμε το εξάμηνο. Είναι γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απόλυτη κορυφή της ατζέντας, αυτό όμως είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει, με τα συν και τα πλην. Έχουν καταγραφεί και αυτός θα πάρει την απόφαση. Εάν είναι να γίνει η πρόταση μομφής, δεν έχει έννοια να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορεί να γίνει και αύριο, μη με βάζετε σε “λογαριασμούς” να σας πω ότι θα γίνει από ώρα σε ώρα. Έχει έννοια, αν γίνει, στο σκεπτικό να σταματήσει η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας».

Προβλήματα με τους «ενοίκους» της γαλάζιας πολυκατοικίας

Την ίδια ώρα, στους πρώτους ορόφους της «γαλάζιας πολυκατοικίας» και πέριξ αυτής οργανώνονται διάφορα νέα πολιτικά σχήματα και κινήσεις που στόχο έχουν να μειώσουν τη δυναμική του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές και να μην καταφέρει να κερδίσει τελικά τον πολυπόθητο στόχο της αυτοδυναμίας.

Έτσι, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια στελεχών που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο της ΝΔ, με κύριο «συντονιστή» τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κ. Ευάγγελο Αντώναρο.

Σοβαρός, αξιόπιστος, με τρόπο που δεν χωρά αμφιβολία, κινείται προς την δημιουργία μια πολιτικής κίνησης του κεντροδεξιού χώρου με στόχο τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

«Είναι ημερομηνία που από τώρα γνωρίζουμε ότι θα είναι εκλογές στην Ευρώπη και ως εκ τούτου προς τα εκεί κινούμαστε. Αν υπάρξουν άλλες εκλογές εθνικές πριν ή μετά θα το δούμε…» αναφέρει ο κ. Αντώναρος.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρώην υφυπουργός που προσφάτως πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και φημολογείται ότι συνάντησε τον πρωθυπουργό –κάτι που ο ίδιος βέβαια διαψεύδει- είπε πως συναντά διάφορα στελέχη που κινούνται στο χώρο του κέντρου της ΝΔ με σκοπό να συνταχθούν μέσα στο νέο πολιτικό φορέα που θα διαμορφωθεί ενόψει των εκλογών.

Μάλιστα, ο κ. Αντώναρος έχει συναντήσει και στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση και σκέφτονται πολύ σοβαρά να πολιτευτούν συμμετέχοντας στην κίνηση που προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή.

Παράλληλα, η ΝΔ είναι αντιμέτωπη και με το κομμάτι αυτό που βρίσκεται πιο δεξιά της και στόχο έχει και αυτή να της «αρπάξει» ότι μπορέσει εκλογικά, έτσι ώστε λίγο από την μία πλευρά, και λίγο από την άλλη, να μην καταφέρει να έχει το κρίσιμο ποσοστό που θα της χαρίσει τις 151 έδρες.

Πρόκειται για τα όσα παρασκηνιακά γίνονται ξεχωριστά ή μεμονωμένα από τους κ.κ. Πάνο Καμμένο, Τ. Μπαλτάκο, Γ. Καρατζαφέρη , Κ. Βελόπουλο και Φ. Κρανιδιώτη -στελέχη που πίσω τους έχουν όλο και κάτι που εκπροσωπούν και που αν ενωθούν όλοι μαζί, τότε ανάλογα φυσικά και με την πόλωση που θα υπάρξει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ, διεκδικούν ένα εκλογικό ποσοστό που θα τους επιτρέψει την επόμενη ημέρα να τους λογαριάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και αν δεν το θέλει.

Έτσι λοιπόν, στη μάχη των εκλογών αυτών θα γίνουν τα πάντα που ξεκίνησαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα καταλήξουν με νέο πολιτικό «χάρτη», με νέα κόμματα με αναμείξεις και προσμίξεις στελεχών από όλους τους χώρους, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο την παλαιά μεταπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ