ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνοκάθαρση στη Μακεδονία προτάσσοντας τις δηλώσεις Φίλη «βλέπουν» στην πΓΔΜ

Εθνοκάθαρση στη Μακεδονία προτάσσοντας τις δηλώσεις Φίλη «βλέπουν» στην πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ομιλία του Νίκου Φίλη στη Βουλή εκμεταλλεύτηκε Σκοπιανός ενημερωτικός ιστότοπος για να ρίξει φωτιά στις αλυτρωτικές διαθέσεις των βόρειων γειτόνων μας.

Το Rebublika φιλοξενεί και το βίντεο από την ομιλία του πρώην υπουργού το οποίο έχει υποτιτλίσει σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πώς η μισή Μακεδονία έγινε ελληνική».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τον Νίκο Φίλη, «όταν η Ελλάδα κατέλαβε αυτή την περιοχή το 1912 η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Μακεδόνες και έγινε εθνοκάθαρση τις επόμενες δεκαετίες ώστε να γίνει ελληνική. Ο Φίλης που είναι γνωστός για τις ανεξάρτητες τοποθετήσεις του και για το ότι καταρρίπτει τους μύθους των Ελλήνων, απαντούσε με τον τρόπο αυτό στους εθνικιστές που διαμαρτύρονταν μπροστά από την ελληνική βουλή φωνάζοντας πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Συμπληρώνει πως «η Ελλάδα κατέλαβε την μισή περίπου Μακεδονία το 1912 όταν πολεμούσε με τους Οθωμανούς και την διατήρησε κατά τον δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο το 1913. Πολλοί Μακεδόνες εκδιώχθηκαν τότε. Μετά την ήττα της από την Τουρκία το 1921, εκατοντάδες χιλιάδων Έλληνες πρόσφυγες τοποθετήθηκαν σε αυτή την περιοχή αλλάζοντας δραματικά την εθνική ταυτότητα της σε συνδυασμό με την απαγόρευση της χρήσης της μακεδονικής γλώσσας από τους εναπομείναντες Μακεδόνες».

filis

Τι είπε ο Νίκος Φίλης

Κατά την ομιλία του ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Η γεωγραφική Μακεδονία έχει μοιραστεί σε τρία κράτη, με βάση τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Όσοι υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική εκλαμβάνονται ως αμφισβητούντες τη συνθήκη. Όταν ακούγεται η ιαχή η Μακεδονία είναι μία και ελληνική εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός».

Στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στους πολέμους και τις ανταλλαγές πληθυσμών που αυτοί κατέληξαν, σημείο που όπως φαίνεται αξιοποιήθηκε δεόντως από τους βόρειους γείτονές μας της πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ