ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H μάχη της κεντροαριστεράς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου

H μάχη της κεντροαριστεράς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που θα καλύψει το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς; Η συζήτηση αυτή έχει ανάψει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις από τα διαφορετικά στρατόπεδα που συνυπάρχουν στην Κουμουνδούρου.

Στις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις -ακόμα και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα- γίνεται αναφορά σε προοδευτικό χώρο (ή πόλο) αποφεύγοντας την χρήση του όρου κεντροαριστερά.

«Κανείς δεν έχει υποστηρίξει την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα. Μιλήσαμε όμως για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας νέος πλατύς, πλουραλιστικός, προοδευτικός πόλος που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ένας αστερισμός αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων, που αντικειμενικά θα έχει ως κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο πόλος, άλλωστε, θα αναμετρηθεί προγραμματικά με τον συντηρητικό πόλο στην επόμενη φάση. Η δύναμή του θα είναι και η πολυχρωμία του» υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επί της ουσίας απάντησε σε εκείνους που πιέζουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπιστεί πολιτικά περισσότερο προς το κέντρο και με τις πολιτικές του αποφάσεις ώστε να καλύψει όλο το χώρο που κάποτε εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε κεντροαριστερά αλλά αν θέλουμε να γίνουμε, πρώτα θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα καίριο ερώτημα: θέλουμε αφεντικά; Αυτή τη στιγμή με τις αδυναμίες μας, τις καθυστερήσεις μας, κινούμαστε ανεξάρτητα χωρίς να λογοδοτούμε σε ότι αφορά τις πολιτικές μας αποφάσεις σε κανέναν. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγουμε σε αυτές και δεν μας υπαγορεύονται από κανέναν» εξηγεί κορυφαίο κομματικό στέλεχος, συμπληρώνοντας πως «όσοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ έχουν καταλάβει λάθος».

Την ίδια ώρα πασοκογενή στελέχη αλλά και οι παλιοί «δεξιοί» του ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτουν μια τέτοια εξέλιξη. «Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαμε να γίνουμε κόμμα της κεντροαριστεράς. Ξέρω όμως ότι οι εκλογικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από την δεξαμενή της κεντροαριστεράς και αυτή δεν πρέπει να την χάσουμε. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ηγεμονία μας στην πολιτική σκηνή» σημειώνει βουλευτής του κόμματος που πολλάκις έχει ενοχλήσει με τις δηλώσεις του την ηγεσία του κόμματος.

«Έχουμε μια Αριστερά που εκφράζεται πλειοψηφικά αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντός του υπάρχουν όλες οι παραδόσεις της μεταπολίτευσης. Ο κυρίαρχος παίκτης για να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αναγκαστικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα εξακολουθήσει να είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ -με όλες τις αδυναμίες του- έχει κατορθώσει να εκφράσει τις λαχτάρες και τις προσδοκίες μιας πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας, που επλήγη βαρύτατα και από την κρίση. Δεν είναι ίδιος με αυτόν του 2009, του 2012, δεν είναι ο ίδιος ούτε καν με τον ΣΥΡΙΖΑ του καλοκαιριού του 2015» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης ερωτώμενος σχετικά σε συνέντευξη ενώ συμπλήρωσε πως «έχουμε την υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές να δώσουμε ένα παράδειγμα μιας καινούργιας μεταπολίτευσης. Από τη μεριά της Αριστεράς, με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι κομματικής γραμμής, θέσεων και προσώπων, αυτές τις εξετάσεις θα δώσουμε στον ελληνικό λαό μέσα στο 2019 σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειάζεται ειλικρίνεια, αυτοκριτική, πραγματισμός και όραμα. Αυτά που ενώνουν τους προοδευτικούς είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Και όσα μας χωρίζουν ως πρόσωπα δεν αφορούν καθόλου τους πολίτες».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πολύ κοντά με την ομάδα των Σοσιαλιστών προκαλώντας εκνευρισμό στη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. «Σε κάποια θεμελιώδη ζητήματα θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή πλατφόρμα Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Αριστεράς και σε μερικά των Φιλελευθέρων. Δεν εξαρτάται όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενος στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» υποστήριξε ο Νίκος Ξυδάκης.

«Προοδευτικός πόλος ή δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί και η Φώφη Γεννηματά όταν αναφέρεται στην Κεντροαριστερά. Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός, μια μετεξέλιξη του κόμματος που θα εγκαταλείψει την αριστερά, ας το συζητήσουμε στα όργανα ή σε ένα συνέδριο. Έχουμε λάβει αποφάσεις. Αν έπαψαν να ισχύουν ας το μάθουμε για να πάρουμε όλοι τις αποφάσεις μας» σημειώνει ιστορικό στέλεχος και πρωτεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο στα όργανα. Εμείς είμαστε κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έστω και αν τα τελευταία χρόνια αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε επώδυνους συμβιβασμούς. Όσοι θέλουν κόμμα της κεντροαριστεράς, αυτό υπάρχει» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ