ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Κεντροδεξιά σημαία από το Μητσοτάκη με μηνύματα στους «ακραίους»

Νέα Δημοκρατία: Κεντροδεξιά σημαία από το Μητσοτάκη με μηνύματα στους «ακραίους»
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ώρα ξεκαθαρίσματος φαινεται ότι έχει σημάνει στη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρνει το κόμμα στα μέτρα του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις επιλογές προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του, στέλνει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για την ταυτότητα που εκείνος θέλει να δώσει καλώντας ταυτόχρονα όλα τα στελέχη να συστρατευτούν ή να αποχωρήσουν.

Τις επόμενες μέρες -αν όχι εντός της ημέρας- αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επιλέξει νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Οι ανακοινώσεις θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε η εξέλιξη με τη Συμφωνία των Πρεσπών που πάγωσε κάθε κομματική δραστηριότητα έτσι ώστε να μην χαθεί στην επικαιρότητα.

Τα χαρακτηριστικά που θα ανάψουν το πράσινο φως στους ενδιαφερόμενους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια είναι η ηλικία και η επαγγελματική διαδρομή τους καθώς και η δυναμική που έχουν στις τοπικές τους κοινωνίες. Ειδικά στις περιπτώσεις των μονοεδρικών περιφερειών. Από την Πειραιώς υποστηρίζουν πως είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι οπότε και η επιλογή γίνεται δυσκολότερη. Προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στα ψηφοδέλτια να μπουν και πρόσωπα που δεν έχουν μπει στην πολιτική παλέστρα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς τα κομματικά στελέχη που θα πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατέχουν για να είναι υποψήφια είναι:

Νότιος Τομέας

  • Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ
  • Βασίλης Σπανάκης, γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ
  • Γιάννης Καλλιάνος , αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων

Βόρειος Τομέας

  • Βασίλης Ξυπολητάς, γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ
  • Μανώλης Γραφάκος, αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος
  • Ζωή Ράπτη, γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος
  • Νίκος Κωστόπουλος, γραμματέας Επιστημονικών Φορέων

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως στον Νότιο Τομέα υποψήφιος θα είναι ο Βασίλης Ανδρικόπουλος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πληρεί τα κριτήρια εκείνα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με πλούσιο βιογραφικό και θητεία σε θέσεις διοίκησης ο Β. Ανδρικόπουλος υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και μέλος του Δ.Σ. της Green Cola Hellas. Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει η θέση του CFO για τη Δυτική Ευρώπη στη Diageo.

Άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ο κρητικός Χριστόφορος Μπουτσικάκης ο οποίος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Α’ Πειραιά. Η οικογένεια του είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με το καραμανλικό στρατόπεδο.

Υποψήφιος στην Α’ Αθηνών είναι και ο σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα είναι και οι Χάρης Θεοχάρης (νότιος τομέας), Πέτρος Τατσόπουλος (βόρειος τομέας), Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι δύο τελευταίοι πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα ανακοινωθούν τώρα ενώ από την Πειραιώς θα παρουσιάσουν ενδεικτικά κάποιους υποψηφίους για να στείλουν το μήνυμα της ανανέωσης και αφήνοντας για την συνέχεια τους υπόλοιπους ώστε να περιορίσουν και τις γκρίνιες εκείνων που θα μείνουν εκτός.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πως για να βγει νικητής στις κάλπες, ο πιο ασφαλής δρόμος που υπάρχει είναι εκείνος που χάραξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αυτός της κεντροδεξιάς και των ήπιων τόνων. Το πολιτικό κέντρο άλλωστε είναι εκείνο που βγάζει κυβερνήσεις άλλωστε επιλέγοντας προς τα δεξιά και άλλοτε προς αριστερά αλλά πάντα κεντρώα.

Για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί το κόμμα να παρουσιάσει ένα πιο ήπιο προφίλ περιορίζοντας ακραία στοιχεία που βρίσκονται στην Πειραιώς και θα τρόμαζαν ίσως τους ψηφοφόρους.

Το μήνυμα ανέλαβε να στείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας ο οποίος κατά την παρέμβαση του στη Βουλή, καταχειροκροτημένος από τον… ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά. Ακολούθησε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην οποία έκανε λόγο για ακροδεξιά γκρουπούσκουλα!

Το μήνυμα του ήταν ξεκάθαρα για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι χαράζει την πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

«Η εκλογή Μητσοτάκη τα έκρινε αυτά τα πράγματα, αυτά θα ξανατεθούν εάν στο μέλλον η Νέα Δημοκρατία επιλέξει άλλη γραμμή διότι όταν επιλέγεις αρχηγό επιλέγεις και γραμμή. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διάφορα αλλά για το μόνο που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει είναι πως είναι ακροδεξιός» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας προειδοποιώντας πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στην άλλη γραμμή προσωρινά να ισχυροποιηθεί. Αν χάσουμε τον ευρωπαϊκό ανοικτό μας χαρακτήρα την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν την ονειρεύεται. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει έτσι, φανταστείτε αν καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι όπως αυτός θέλει. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18% και θα δούμε που θα πάμε από κει και πέρα».

«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μετρό και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ