ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα 650 ευρώ μεικτά (546 καθαρά) αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως πριν λίγο ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας  στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερη. Και μάλιστα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση μας. Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισηγησή του στο υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που πρέπει να «υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει».

«Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από τη κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του.» σχολίασε.

Ανακοίνωσε και στο υπουργικό συμβούλιο την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τονίζοντας πως «η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

«Η κυβέρνηση μας συνεχίζει λοιπόν. Και συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή. Με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προσανατολισμό τη δίκαιη ανάπτυξη. Ώστε τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν. Να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με την χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015.

Και όλοι ήδη βλέπουν ότι πρόκειται για μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού. Και να οικοδομήσουμε μια χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» συμπλήρωσε περιγράφοντας τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης.

Αναφορά έκανε και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί:

  • Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια
  • Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους.

«Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που καθιστούν αυτή τη συνεδρίαση ιδιαίτερη. Είναι και ένας ακόμα. Είναι το γεγονός ότι σήμερα στην ημερήσια διάταξη συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων. Το ζήτημα δηλαδή του μισθού. Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός. Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού συμπληρώνοντας: «Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων έχουμε πλέον την δυνατότητα να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις».

Αναφέρθηκε στις «σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας»:

  1. Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για να κάνουμε την Ελλάδα όχι απλώς μια κανονική χώρα αλλά μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

  1. Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες.

Αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων.

  1. Τρίτη αλλά εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη επιτυχία η μείωση της ανεργίας.

Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος σε ένα ακόμα μεγάλο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες.

Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων.

Μιλώ φυσικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την συνακόλουθη κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους. Αυτού του κατάπτυστου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.

Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».

Χειροκροτούμενος από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε σχολιάζοντας πως «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού. Για όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της προσαρμογής. Για εκείνους που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται μέσα στο σκοτάδι της κρίσης. Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης. Διότι φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε. Και να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη στις ιδέες και το σχέδιο μας».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν αρνητικά τη σημερινή εξέλιξη.

«Ξέρω ότι παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δεί θετικά τη σημερινή ιστορική απόφαση. Θα υπάρξουν όμως και ορισμένοι – λίγοι- που θα τη δουν αρνητικά. Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι – οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι - που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας. Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, την συνταγή της χρεοκοπίας.

Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Γιατί δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών. Γιατί ξέρουμε από την θεωρία και την εμπειρία ότι στην πραγματικότητα των αντίθετο συμβαίνει. Ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα. Με την απόφαση μας αυτή σήμερα δίνουμε νέα ελπίδα και προοπτική» τόνισε για να καταλήξει: «Όχι μόνο στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση. Ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί. Γιατί είναι η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων. Είναι η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων. Είναι η κυβέρνηση που μπορεί μαζί με τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ