ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρέχει» το ΝΑΤΟ για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία

«Τρέχει» το ΝΑΤΟ για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία
EUROKINISSI/ΝΑΤΟ

Σε αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων επιδίδεται το ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία εισδοχής της πΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία. Τα Βαλκάνια δεν φημίζονται για την σταθερότητα τους και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Βέλγιο όπου και βρίσκεται η έδρα του οργανισμού. 

Θυμίζεται ότι η διαδικασία εισδοχής του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο γεγονός που επεσήμανε και ο ΓΓ του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην περίπτωση όμως της πΓΔΜ θέλουν να προλάβουν πιθανές εξελίξεις στην γείτονα χώρα οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να ακυρώσουν την πρόοδο που έγινε τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο.

Εκείνο που πιέζει είναι να κυρωθεί το πρωτόκολλο από την ελληνική βουλή ώστε να σταλεί η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα στα Σκόπια. Και αυτό γιατί μόνο μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στην ανάρτηση του νέου Συντάγματος και θα ενημερώσει παράλληλα για την αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της χώρας του.

Οι συνεχείς αναφορές όλο το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση πλέον σε «Μακεδονία» είναι ένας έμμεσος εκβιασμός από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε και εκείνος να μπορέσει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην χώρα του.

Η επιλογή βέβαια του Ζόραν Ζάεφ να μην ολοκληρώσει από πλευράς του τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ήδη μια σημαντική παραβίαση της η οποία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, δεν αξιοποιείται από την ελληνική διπλωματία.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτώμενος σχετικά σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «τυπικά η Συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Από εκεί και μετά βέβαια όμως είναι προφανές ότι σεβόμενοι το πνεύμα της θα πρέπει και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπει. Νομίζω πάντως ότι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στη σύναψη της Συμφωνίας, ώστε στο μέλλον κανείς να μη μιλάει για Μακεδονία παρά μόνο όταν θα αναφέρεται στη δική μας, την ελληνική Μακεδονία και το γειτονικό κράτος θα έχει τη συνταγματική του πια νέα ονομασία, Βόρεια Μακεδονία».

Συμπλήρωσε πως «η πλήρης θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, η τυπική θέση σε ισχύ θα γίνει μετά την κύρωση και εκ μέρους μας του Πρωτοκόλλου ένταξης. Επομένως υπάρχει ένα μικρό διάστημα ακόμη για το οποίο ναι μεν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία, αλλά δεν έχει τυπικά τεθεί, νομικά δηλαδή, σε ισχύ».

Στο κείμενο της Συμφωνίας δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά και είναι ξεκάθαρο πως είναι επιλογή της ελληνικής διπλωματίας να δείξει ανοχή μέχρι και την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ