ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή: Η πρώτη κυβερνητική δοκιμασία στην «μετά-ΑΝΕΛ» εποχή

LIVE Βουλή: Η πρώτη κυβερνητική δοκιμασία στην «μετά-ΑΝΕΛ» εποχή
EUROKINISSI

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (30/01) στη Βουλή η νέα μάχη της κυβέρνησης μετά το χθεσινό «ναυάγιο» για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ.

Οι ΑΝΕΛ είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το προεδρείο πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία έτσι ώστε να πιέσει τους ανεξάρτητους κυρίως βουλευτές για να πετύχει τα απαραίτητα 151 «ναι».

Η κυβέρνηση ελπίζει πως θα βρει τους απαραίτητους πρόθυμους για να περάσει στο σύνολό του του νομοσχέδιο και να μην υποστεί μια κοινοβουλευτική ήττα.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαφωνούν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων επι της αρχής είχε δηλώσει παρών. Υπέρ των τριών άρθρων τάσσεται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ

Την ίδια ώρα, η επιτροπή ΔΕΚΟ που συνεδρίασε για να εγκρίνει το διορισμό του Παντελή Κυπριανού στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), οι θετικές ψήφοι ήταν λιγότερες από τις αρνητικές και τα «παρών». Στην ψηφοφορία που έγινε, ο κ. Κυπριανός έλαβε 10 θετικές και 11 αρνητικές (6 όχι και 5 «παρών»). «Παρών» ανάμεσα σε άλλους ψήφισαν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων Σπύρος Λυκούδης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Κυπριανός δεν εγκρίθηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ για τη συγκεκριμένη θέση. Εκ μέρους της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον Νίκο Βούτση και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη συγκεκριμένη θέση, αφού δεν έλαβε την έγκριση της επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ