ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτη ατάκα Φωκά στη Βουλή: Έχασα την ψηφοφορία γιατί ήπια μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα

Απίστευτη ατάκα Φωκά στη Βουλή: Έχασα την ψηφοφορία γιατί ήπια μια γκαζόζα και πήγα τουαλέτα
Eurokinissi

Στο … επίπονο αγώνισμα των ονομαστικών ψηφοφοριών διαγκωνίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά το χάος που επικράτησε στη Βουλή, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Μετά τη μετάθεση της ψηφοφορίας για σήμερα Τετάρτη λόγω έλλειψης πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 θετικές ψήφους.

Οι στιγμές ωστόσο, που προηγήθηκαν ήταν τραγελαφικές. Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ επέμειναν ότι μετά την απουσία του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ το βράδυ της Τρίτης (29/01) το νομοσχέδιο επί της ουσίας απορρίφθηκε. Ο ίδιος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκάλεσε θυμηδία όταν από το βήμα της Βουλής ανέπτυξε τους λόγους της χθεσινής του απουσίας.

«Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Πού το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Είναι γελοία η διαδικασία», είπε προκαλώντας γέλια στην αίθουσα και βιτριολικά σχόλια στους διαδρόμους.

«Η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ' αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας όπου δεν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η Βουλή βρίσκεται ενώπιον μιας ιδιόμορφης κατάστασης, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής και «αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε φορά».

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος σε παρέμβασή του παραδέχθηκε ότι «προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής και αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική διαδικασία. Είναι νέα κατάσταση που όμως δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνηση».

Η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου θέλησε να θέσει σε ψηφοφορία αν και το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί, προκαλώντας αντιδράσεις. Παραδέχθηκε ωστόσο, κι η ίδια πως έχουν διαμορφωθεί νέες πρακτικές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι.

«Μην το τραβάτε. Μην κάνετε πολιτική από την έδρα. Μην οδηγείτε στα άκρα. Δώστε το λόγο στους κοινοβουλευτικούς και μην προχωράτε σε προσωπικά συμπεράσματα. Μην το τραβάτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλη διαφυγή», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, επί της αρχής ψήφισαν «ναι»153 βουλευτές, ενώ υπερψηφίστηκαν και τα τρία άρθρα που διαφωνούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ