ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τι θα πρέπει να προσέξει

Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τι θα πρέπει να προσέξει
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Η θετική ατζέντα που θα μπορούσε να επενδύσει η ελληνική πλευρά με την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα αφορά το προσφυγικό και την οικονομική συνεργασία, εκτιμά ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό» σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece. «Θα είναι άλλη μια συνάντηση αλληλοενημέρωσης» συμπληρώνει.

«Από αυτές τις συναντήσεις δεν αναμένουμε να αλλάξει άρδην το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Είναι πάγια πρακτική της Άγκυρας μέσω δηλώσεων πριν από τέτοιες συναντήσεις να ανεβάζει τον πήχη κάνοντας ενός είδους ανατολίτικο παζάρι. Προσπαθούν να πάρουν ό, τι είναι δυνατόν και κυρίως να φέρουν την Ελλάδα σε μια διμερή διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο διακαής πόθος της Τουρκίας» εξηγεί ο Σωτήρης Ρούσσος σχολιάζοντας τις δηλώσεις για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, συμπληρώνοντας πως «η συνάντηση δεν σημαίνει διαπραγμάτευση».

527842 4350802323789 1953428408 n

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «σήμερα η ελληνική πλευρά, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε διεθνές επίπεδο έχει ανεβασμένες μετοχές. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Τουρκία με αυξημένη αυτοπεποίθηση και κατά μία έννοια με αυξημένη επιρροή στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Τουρκία αναζητά γέφυρες με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

«Η Τουρκία ακολουθεί μια αναθεωρητική, επεκτατική πολιτική τα τελευταία 45 χρόνια. Ή θα έπρεπε να διακόψουμε πλήρως τις σχέσεις μας, κάτι που θα ήταν ανόητο , ή θα πρέπει να πηγαίνουμε εκεί και να κάνουμε κάθε φορά απολύτως σαφές πως η συνάντηση δεν είναι διαπραγμάτευση. Υπάρχουν ζητήματα που θα συζητήσουμε, υπάρχουν χώροι συνεργασίας αλλά η διαπραγμάτευση είναι τελείως διαφορετικό πράγμα» εξηγεί ο Σωτήρης Ρούσσος ενώ διευκρινίζει: «Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο περνάει μια φάση όχι ευτυχή. Δεν της βγαίνει το θέμα επιρροής στη Βόρεια Συρία, η Ρωσία δεν της κάνει το χατίρι όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας, έχει ακόμα δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν έχει ομαλές σχέσεις με τη Γερμανία. Άρα είναι μια φάση που θα ήθελε να αναπτύξει γέφυρες. Ο Ερντογάν είναι ένας αυθόρμητος παίκτης αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δεδομένη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί γαλάζιας πατρίδας που επαναλαμβάνονται από την Άγκυρα, εξηγεί σε τι αποσκοπούν αλλά και τι σημαίνουν σε πρακτικό επίπεδο. «Η Τουρκία θα επιχειρήσει να αναπτύξει την ναυτική της δύναμη στην περιοχή» εκτιμά και συμπληρώνει πως «αυτή τη στιγμή δεν έχει συμμάχους στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ