ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκκρεμότητες που προσπαθούν να λύσουν Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου

Οι εκκρεμότητες που προσπαθούν να λύσουν Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάτω από απόλυτη μυστικότητα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε από τον Άγιο Δομίνικο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην οδό Ακαδημίας, τα δύο επιτελεία ήταν σιωπηλά και επισήμως δεν ανέφεραν πολλά πράγματα, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝΑΛ και μέσα από τις εισηγήσεις θα αποτυπωθούν οι θέσεις πάνω στις οποίες συζήτησαν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ενδεικτικό του πόσο φειδωλοί ήταν οι άμεσοι συνεργάτες των δύο, είναι το ότι συμφώνησαν να λένε στους δημοσιογράφους ακριβώς τα ίδια: «έγινε αναλυτικά μια συζήτηση για την πορεία προς το συνέδριο», τίποτε άλλο, μέχρι εκεί.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα – κυρίως με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έκρινε θετικά, κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από την κ. Γεννηματά – καταλαβαίνει πολύ εύκολα ότι η συζήτηση δεν θα ήταν και τόσο εύκολη, αφού οι εκκρεμότητες μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΚΙΔΗΣΟ είναι αρκετές και κυρίως έχουν να κάνουν με ρόλους.

Κανείς, επομένως, δεν γνωρίζει αν το κλίμα ήταν καλό ή κακό μεταξύ τους. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε τέτοιες συζητήσεις τι γίνεται, γιατί δεν ξέρεις τα πραγματικά αισθήματα του Γιώργου Παπανδρέου. «Λέει πάντα ναι και ας εννοεί το ακριβώς αντίθετο», σχολιάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον γνωρίζουν αρκετά χρόνια, αλλά και γνωρίζουν τον τρόπο που πολιτεύεται.

Παρ’ όλα αυτά στις περίπου δυόμιση ώρες που μίλησαν, προσπάθησαν και οι δύο να λύσουν τις όποιες διαφορές που αποτυπώνονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση του θέματος από την κ. Γεννηματά, ύστερα και από την απομάκρυνση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ. Άλλα θέματα ήταν το πού θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου στην ευρωβουλή και οι γκρίνιες που εκδηλώνονται από άλλο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, μέχρι και η φιλική διάθεση, όπως φαίνεται τουλάχιστον, που έχει ο κ. Παπανδρέου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα - διάθεση η οποία έχει δημιουργήσει διάφορες φήμες περί τοποθέτησής του ως Επιτρόπου στην Ε.Ε. Όπως, επίσης και το σενάριο για την επόμενη μέρα που απεύχεται ο κ. Παπανδρέου και είναι μία συμπόρευση ΚΙΝΑΛ – Νέας Δημοκρατίας.

Όλα αυτά είναι θέματα, τα οποία παρέμεναν σε εκκρεμότητα όλο αυτό το διάστημα και -- -υπό φυσιολογικές συνθήκες- συζητήθηκαν μεταξύ τους και είτε συμφώνησαν είτε άφησαν κάποια άλυτα θέματα για το επόμενο διάστημα, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σύνθεσης και διαπραγμάτευσης.

Μεγάλο αγκάθι φαίνεται να αποτελεί η απόφαση της κ. Γεννηματά τα κόμματα που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ να κάνουν δύο βήματα πίσω στο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε, στην ουσία, να μην υφίστανται οργανωτικά παρά μόνο πολιτικά, για να μην φανεί εντελώς ότι διαλύονται. Σε αυτό το ενδεχόμενο, μέχρι στιγμής, ο κ. Παπανδρέου δείχνει να μην συμφωνεί, καθώς δεν είναι διατεθειμένος να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ, εκτός και αν κατά τη διαπραγμάτευση λάβει κάτι άλλο από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Το θέμα της υποψηφιότητάς του είναι ακόμη ένα ζήτημα. Ευχής έργον θα ήταν για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος – αν αυτό θέλει βέβαια – στο νομό Αχαΐας, αλλά σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια, που το ΚΙΝΑΛ τώρα δεν έχει έδρα, π.χ το νομό Ευβοίας, όπως ακούγεται. Επίσης, αυτονόητο θεωρείται ότι η κ. Γεννηματά θα ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει ότι δεν συμπορεύεται με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να διεισδύσει πολιτικά στην Κεντροαριστερά και να «αλώσει» το ΚΙΝΑΛ πιέζοντάς το μέχρι τις εκλογές. Αλλά (σ.σ. θα ζήτησε) και να μην κάνει αμφίσημες δηλώσεις όπως αυτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώντας, παράλληλα, αυτονόητη τη βοήθειά του στο δρόμο προς τις κάλπες, τόσο πολιτικά, όσο οργανωτικά και επικοινωνιακά, έτσι ώστε το ΚΙΝΑΛ να καταφέρει να αντέξει και να μην συντριβεί από τις μυλόπετρες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως εκείνος από την πλευρά του ζήτησε από την κ. Γεννηματά να ξεκαθαρίσει την μετεκλογική στάση της σε περίπτωση που πρωθυπουργός εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και της ζητήσει πολιτική χείρα βοηθείας. Ο κ. Παπανδρέου είναι, μέχρι στιγμής, κάθετα αντίθετος στην πιθανότητα μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ στα πρότυπα Σαμαρά – Βενιζέλου. Άλλωστε, ήταν και τότε αντίθετος και δημιούργησε το δικό του κόμμα, αποδυναμώνοντας πολιτικά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Αυτές όλες είναι οι εκκρεμότητες και για όλα αυτά τα θέματα συνομίλησαν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου κάτω από άκρα μυστικότητα. Ο χρόνος, όμως, είναι αυτός που θα δείξει σε τι απ’ όλα συμφώνησαν και σε τι διαφώνησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ