ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα είπαν για περισσότερες από δύο ώρες

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα είπαν για περισσότερες από δύο ώρες
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Αμέσως μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακουλουθήσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Λίγο μετά τις 20:00 ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέτει ως πρώτο ζήτημα το μεταναστευτικό και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα Ερντογάν:

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Με την άφιξή του σε τουρκικό έδαφος, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».

Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας όπου και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay:

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε στο παλάτι ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε μια τελετή η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά. Στην συνάντηση τους παρόντες ήταν ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα και ο Έλληνα πρέσβης στην Άγκυρα.
Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας οδηγήθηκε στο ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο η οποία είναι σε εξέλιξη.

Nωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν ερωτώμενος από δημοσιογράφους έξω από την τουρκική εθνοσυνέλευση σχολίασε για τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «τα μηνύματά του είναι πολύ ωραία» καλώντας τους δημοσιογράφους να «μην τα αλλοιώνετε, να παραμένουν θετικά».

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύει στην Άγκυρα η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Το πλήρες πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ