ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Oι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια και πιθανώς να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Δραγασάκης: Oι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια και πιθανώς να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την πεποίθηση ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες πέρασαν, εξέφρασε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης και επέκρινε την αντιπολίτευση για παρερμηνεία των δηλώσεων του περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Ορισμένες δυνάμεις στην προσπάθεια τους να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση θυσιάζουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», είπε από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ωστόσο, «ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία πιθανότατα θα κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είπε τέσσερις αλήθειες, αυτονόητες, ότι αφενός η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια που πρέπει να μειωθούν και αφετέρου, ότι για τη μείωση τους δεν υπάρχει manual.

«Είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες: Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Από το 2014 έχει αρχίσει η μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση manual δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις».

Όπως είπε, τώρα γίνεται συζήτηση ανάμεσα σε μία πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και μια πρόταση που έχει καταθέσει η ΤτΕ με την κυβέρνηση να μελετά την κάθε λύση, τα θετικά, τα αρνητικά και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

«Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου, είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου», είπε για να συμπληρώσει πως η τέταρτη αλήθεια είναι, ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επέμειναν ότι ο κ, Δραγασάκης κάνει λόγο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ή σκεφτόταν φωναχτά ο αντιπρόεδρος και έστελνε μήνυμα ή κάτι άλλο απεργάζεται η κυβέρνηση», σχολίασε ο Μάνος Κόνσολας από τη ΝΔ και διερωτήθηκε μήπως το ζήτημα αυτό (σ.σ νέα ανακεφαλοποίηση) συγκαταλέγεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από τη ΔΗΣΥ ο Γιάννης Κουτσούκος, υπενθύμισε ότι όταν η ΔΗΣΥ μιλούσε για το ενδεχόμενο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «μας λοιδορούσε και μας έλεγε ότι κινδυνολογούσαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ