ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλω να ελπίζω ότι είμαστε κοντά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Τσίπρας: Θέλω να ελπίζω ότι είμαστε κοντά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής
REUTERS/Murad Sezer

Τη συγκίνησή του για την ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική σχολή της Χάλκης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αισθάνεται πως περπατά βήματα «με ιστορικό βάρος».

«Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος. Είχα τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβώ σημαντικότητα μνημεία του ελληνισμού, που ανήκουν πια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μνημεία οικουμενικά. Δεν παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι είναι μνημεία του ελληνισμού, της ελληνικής κοινότητας και μειονότητας εδώ στην Κωνσταντινούπολη που πέρασε πολλά, κυνηγήθηκε διώχθηκε, όμως δεν έχασε τις ρίζες της» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης με ένα κορμό πληγωμένου δέντρου αλλά τόνισε ότι «οι ρίζες υπάρχουν».

«Σήμερα είχα τη χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων μας εδώ στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας από τους Τούρκους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στη μέρα όταν σε εκείνες της αίθουσες που με ξεναγήσατε πριν λίγο θα υπάρξουν γέλια από μαθητές και φοιτητές που θα διδάσκονται από άξιους καθηγητές» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αισθάνεται «πηγαία αισιοδοξία» πως την επόμενη φορά που θα περάσει τις πόρτες της Θεολογικής Σχολής δεν θα είναι μόνος αλλά θα συνοδεύεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίο.

«Για να κηρύξουμε μια λαμπρή μέρα. Την επανέναρξη της ιστορικής Σχολής της Χάλκης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Βαρθολομαίος: Να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είχε διατυπώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ