ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληθαίνουν οι φωνές για απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Πληθαίνουν οι φωνές για απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Χρονιά αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα μπορεί να είναι το 2016 καθώς ενισχύονται οι φωνές και στις δύο πλευρές που προκρίνουν τη λύση του «βελούδινου διαζυγίου» ως την καλύτερη τόσο για την Αθήνα όσο και για το Ταμείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Πολ Τόμσεν, ηγείται ομάδας στελεχών του ΔΝΤ οι οποίοι εισηγούνται την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να καταστεί βιώσιμο γεγονός που καθιστά απαγορευτική για το Ταμείο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και άλλοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς όμως να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι ότι τον Μάρτιο όταν και θα ολοκληρωθεί και τυπικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υπάρχον πρόγραμμα θα πρέπει το Ταμείο να αποσυρθεί και να μην συμμετέχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Με δεδομένη ωστόσο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα της συζήτησης περί ελληνικού χρέους, προκαλούνται ερωτηματικά για την επιμονή απόσυρσης του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο ήταν ίσως ο μοναδικός εμπλεκόμενος που στήριζε τις ελληνικές θέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Από το Μαξίμου εξηγούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητικός καθώς επιμένει στην εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα οι προτάσεις που καταθέτει να «εκπλήσσουν πολλές φορές και τους ίδιους τους εταίρους» και σημειώνουν ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το δημόσιο χρέος έχουν αρχίσει να βρίσκουν «ευήκοα ώτα» και εντός των Ευρωπαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ