ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης: Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα με την Τουρκία

Αποστολάκης: Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα με την Τουρκία
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών, επεσήμανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης από τα Χανιάτονίζοντας παράλληλα την απαίτηση προβολής του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου.

Ερωτώμενος για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, υποστήριξε πως «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ ωφελεία και των δύο χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Την επόμενη εβδομάδα εγώ θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στις πράξεις των αγωνιστών που «μας ωθούν να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όσους αυτοβούλως αγωνίστηκαν και διέθεσαν στην υπηρεσία της πατρίδας την ίδια τους τη ζωή.

Είμαστε υπερήφανοι για τους ηρωικούς Κρήτες αγωνιστές, που έγιναν σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας, αλλά και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον το επιτάσσει».

Μιλώντας για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε πως «καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες αξίες. Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας. Και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση ρίχνει πλέον το βάρος η κυβέρνηση

Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία: Δημοσκόπηση - «κόλαφος» για την κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Σε λίγο θα καταργηθεί το Βόρεια και θα παραμείνει μόνο το Μακεδονία

Στο σημείο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής, με αυτοθυσία, όπως οι ηρωικοί Κρήτες αγωνιστές» συμπληρώνοντας πως «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία και τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Έχουμε αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως «αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ευθύνη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη ειδικά αυτές τις ώρες που η πατρίδα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ιστορικής σημασίας για ένα μέλλον με περισσότερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ