ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Artists for DiEM25: Δημοπρασία έργων Τέχνης για την ενίσχυση του ΜέΡΑ25

Artists for DiEM25: Δημοπρασία έργων Τέχνης για την ενίσχυση του ΜέΡΑ25
paddle8

Μια online δημοπρασία πολύ σημαντικών έργων Τέχνης, διενεργείται αυτές τις μέρες, σε συνεργασία με το Paddle8, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την καμπάνια του DiEM25 για μια πιο ανεκτική, πιο προοδευτική και πιο δημοκρατική  Ευρώπη.

Το DiEM25, σύφωνα με τις βασικές του αρχές, είναι ένα κίνημα που επιχειρεί να ανατρέψει τον άξονα της ανησυχητικής άνοδος της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και του τοξικού εθνικισμού, πρεσβεύοντας την πίστη σε μια πιο ανεκτική και δημοκρατική Ευρώπη. Για τους σκοπούς του διενεργείται αυτές τις μέρες μια δημοπρασία, στην οποία έχουν προφέρει έργα τους πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτιστιστικού γίγνεσθαι.

Ειδικά για τη δημοπρασία έχουν παραχωρήσει έργα σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή πορεία όπως ο Κώστας Βαρώτσος και ο Μίλτος Μανέτας, αλλά και σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες, γνωστοί για τις κοινωνικοπολιτικές τους ανησυχίες, όπως ο μουσικός, παραγωγός και visual artist Brian Eno, ο σκηνοθέτης Alfonso Cuaron, που είναι υποψήφιος για 10 Οscar για την ταινία του Roma, ο τιμημένος με Turner Prize Βρετανός καλλιτέχνης Μark Wallinger, δημιουργός του Ecce Hommo, που τοποθετήθηκε στο Fourth Plinth της Trafalgar Square στο Λονδίνο, ο υποψήφιος για Turner Prize Phil Collins που έχει σειρά από ατομικές σε μεγάλα μουσεία στο ενεργητικό του, ο Nedko Solakov, με συχνή παρουσία σε πολλές Μπιενάλε ανά τον κόσμο και στη documenta13, o πρωτοποριακός Αυστριακός κινηματογραφιστής και φωτογράφος Oliver Ressler, καθώς και μερικοί από τους νέους σταρ της βρετανικής τέχνης όπως ο Jack Burton και η Emi Avora. Συνολικά, υπάρχουν καινούρια έργα από πάνω από 20 καλλιτέχνες σε τιμές εκκίνησης πολύ χαμηλότερες των τιμών που αγγίζουν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες στην αγορά.

Η επιμέλεια και επιλογή των έργων έχει γίνει από το Βασίλη Ντούπα, ανεξάρτητο επιμελητή με έδρα το Λονδίνο, και βοηθό επιμελήτρια την Ines Manuczano. Η προεπισκόπηση των έργων ξεκίνησε στην πλατφόρμα του Paddle8 στις 30 Ιανουαρίου, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου 2019 ξεκίνησε η δημοπρασία που θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον πλειοψηφήσει να αποκτήσει έργα από μερικούς από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς της εποχής μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ