ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Κουρτς: Υπέρ της παρέμβασης της Ε.Ε. στην εθνική κυριαρχία

Σ. Κουρτς: Υπέρ της παρέμβασης της Ε.Ε. στην εθνική κυριαρχία
O Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς REUTERS/Faisal Al Nasser

Πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα "σωστά" και να ενισχύσουμε την προσφυγική βοήθεια επί τόπου, υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού από μόνες τους δεν θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. 

Κατά την άποψή του Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Έστεραϊχ", πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, ενώ είναι τελείως σαφές ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία δεν μπορούν να δεχθούν το 2016 και πάλι τόσο πολλούς ανθρώπους, αλλά το 2016 χρειάζεται να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση, διαφορετικά ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ θα καταφεύγουν σε μεμονωμένες λύσεις, και αυτό δεν θα ήταν καλό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η βάση για ένα "Χώρο του Σένγκεν" που θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα ήταν η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάτι που η Ευρώπη έχει παραμελήσει επί μακρόν και δεν μπορεί να συνεχίσει να το δέχεται περαιτέρω το 2016.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) σε δηλώσεις του πριν το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

Έχει πλήρη κατανόηση πως η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της (ΣΣ τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων), ωστόσο δεν έχει "καμία κατανόηση για το ό, τι η Ελλάδα δεν αφήνει να βοηθηθεί", είχε τονίσει ο Κουρτς, παρατηρώντας πως η συμφωνία για ένα σχέδιο προστασίας των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ότι "η ΕΕ θα έχει περισσότερες δυνατότητες να ορίζει στους Έλληνες ότι θα πρέπει να δέχονται να βοηθηθούν".

Στη σημερινή συνέντευξή του στην "Έστεραϊχ", ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει η απεριόριστη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων, γι αυτό είναι απαραίτητο ένα ανώτερο όριο, το οποίο δεν πρέπει κάποιος να καθορίσει ιδεολογικά αλλά είναι μία αναγκαιότητα, και ο καθορισμός του δεν είναι υπόθεση μόνον του υπουργού Εξωτερικών, πάντως η Αυστρία δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί πάλι τόσους πολλούς ανθρώπους.

Σε σχέση με την τρομοκρατία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του πως αυτή δεν πρόκειται να περιοριστεί εάν δεν καταπολεμηθεί, ενώ απέναντί της δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ουδέτερη στάση.
"Πρέπει να καταπολεμηθούν οι βάρβαροι του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, είναι απαραίτητη μια ιδεολογική αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον αυτών των εξτρεμιστών διαφθορέων", αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ