ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κέντρο και η κοινωνική διεύρυνση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κέντρο και η κοινωνική διεύρυνση
O Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 12 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τη νέα χρονιά αναμένεται τελικώς να ξεκινήσει η επιχείρηση «άνοιγμα στην κοινωνία» της Κουμουνδούρου που έχει ως στόχο την αντιστοίχηση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η μετάθεση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ερχόμενο Απρίλιο διευκολύνει χρονικά την προσπάθεια για στενότερη σύνδεση του κυβερνητικού κόμματος με τους πολίτες και φυσικά για την ένταξη όσων το επιθυμούν στις οργανώσεις των νομών. Μια προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα κυρίως διότι η κοινωνία εμφανίζεται μουδιασμένη από τις εξελίξεις αλλά και από την εφαρμογή ενός μνημονίου από τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ που πριν από τις πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχε υιοθετήσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να κατανοεί πως εφόσον δεν μεγαλώσει το κόμμα και δεν αποκτήσει ισχυρές βάσεις στην κοινωνία θα είναι δύσκολη μελλοντικά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυροποιήσει τις ρίζες του σε πλατύτερες μάζες. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ελεύθερο πεδίο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου και τους επόμενους μήνες θα επιχειρήσει μέσω της Κουμουνδούρου να αξιοποιήσει αυτό το πεδίο γνωρίζοντας ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου δεν είναι «αριστεροί» αλλά πολίτες που κινούνται στον χώρο του κέντρου και είδαν θετικά την μετατόπιση του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος θα βοηθήσει πολύ την προσέγγιση πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν την Κουμουνδούρου στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τις οργανώσεις. Αυτό το άνοιγμα προς τους μη κομματικούς ψηφοφόρους θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος στο οποίο τύποις ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία του χωρίς να τον τραβούν προς τα κάτω, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, τα βαρίδια του παρελθόντος. Αντιθέτως στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αριστερού Ρεύματος, δηλαδή της ομάδας Λαφαζάνη βοηθά στην επιδίωξη της διεύρυνσης καθώς μέχρι πρότινος κρατούσε αποστάσεις θεωρώντας τις απόψεις των ρευματικών ακραίες και έξω από τις δικές τους πολιτικές αντιλήψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προβλήματα σ'αυτήν την φάση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση είναι σχετικά ομοιογενής, ενώ η ομάδα των 53 δεν προτίθεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ηγεσία. Ακόμη και η πραγματοποίηση της πρόσφατης πολιτικής εκδήλωσης των 53 δεν ήταν μία προσπάθεια δυναμικής επανεμφάνισης αλλά κυρίως μία αγωνία να υποδηλωθεί ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζεται με το μνημόνιο έχοντας διαρκώς στο μυαλό του ότι πρέπει να εφαρμοστεί μία φιλολαϊκή πολιτική από μια αριστερή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ