ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Τα «αγκάθια» και τα επόμενα βήματα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Τα «αγκάθια» και τα επόμενα βήματα
(Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος στρέφεται και πάλι το ενδιαφέρον μετά τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τη συζήτηση να εστιάζεται τώρα γύρω από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και τα «επίμαχα» άρθρα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η θρησκευτική ουδετερότητα.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβει πως τα άρθρα που πέρασαν με οριακή ψηφοφορία το πιθανότερο είναι να μην αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, ειδικά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλειοψηφία.

Εκφράζει δε, τη βεβαιότητα πως οι διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που υπερψηφίστηκαν την Πέμπτη θα λάβουν το «πράσινο φως» και στις 14 Μαρτίου.

Με τη σειρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας είπε στο CNN Greece πως «πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους» και τόνισε πως τα σημαντικά άρθρα υπερψηφίστηκαν και με μεγάλη πλειοψηφία.

Παρασκευόπουλος: Δεν θα αναθεωρηθούν όλα τα άρθρα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει κάποια άρθρα να βγουν ενισχυμένα από την δεύτερη ψηφοφορία.

Ερωτώμενος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, εκτιμά πως θα είναι ένα θέμα που θα ταλαιπωρήσει την επόμενη επιτροπή αλλά λύση θα βρεθεί λόγω της διατύπωσης των υπόλοιπων σχετικών άρθρων του Συντάγματος.

Δεν αποκλείει δε, να μειωθεί και η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή ΠτΔ.

4635660


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκτιμά πως θα προχωρήσει η αναθεώρηση σημαντικών ρυθμίσεων οι οποίες θα διευκολύνουν πολύ και την λειτουργία της δημοκρατίας και θα ενισχύσουν κάποια από τα κοινωνικά δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:
Τι άλλαξε η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητάμε με την Αλβανία για τα σύνορα
Φίλης, Κοτζιάς, Κοντονής, Βάκη και Κασιμάτη οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση

Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμπληρώνοντας πως και σήμερα υπάρχει η φόρμουλα για να ιδρυθούν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια από ιδιώτες.

«Μια αναθεώρηση θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου από την άποψη των πιέσεων και να πάψει το δάσος να έχει τις άμυνές τους στην επέκταση της δόμησης» λέει για την άρνηση του κόμματος του να αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο.

Κώστας Τζαβάρας: Πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

«Τα σημαντικά άρθρα υπερψηφίστηκαν και με μεγάλη πλειοψηφία» σχολιάζει στο CNN Greece ο Κώστας Τζαβάρας για την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πως η προεργασία που έγινε στην αρμόδια επιτροπή το προηγούμενο διάστημα ήταν υψηλού επιπέδου παρά τις πολιτικές διαφωνίες.

Ο Κώστας Τζαβάρας εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία της 14ης Μαρτίου αλλά πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο μετά τις εκλογές οπότε και η επιτροπή που θα συσταθεί θα αποφασίσει για τις αλλαγές.

4620772


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σχολιάζοντας το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 που αποδεσμεύει την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από την διάλυση της Βουλής καθώς δεν πέρασε η αναθεώρηση του άρθρου 30 με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες. «Αν φτάσει μέχρι την επόμενη βουλή, τότε θα κληθεί η επιτροπή να εισηγηθεί μια μικρότερη πλειοψηφία, των 151 βουλευτών, ώστε να μην οδηγείται η χώρα σε κάλπες» εξηγεί.

Ο Κώστας Τζαβάρας ξεχωρίζει την μεγάλη αποδοχή που είχαν τα άρθρα για την ποινική ευθύνη υπουργών και τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, τα οποία υπερψηφίστηκαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Νέα Δημοκρατία.

Θεωρεί την αναθεώρηση του άρθρου 3 παρελθόν – «από τη στιγμή που δεν συμφωνούμε»- σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να φέρει ένα κλίμα προτεσταντισμού το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει και άλλες από τις προτάσεις της κυβέρνησης, σχολίασε πως οι κυβερνητικές προτάσεις είχαν ιδεολογικό πρόσημο θέλοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στο Σύνταγμα λειτουργείες που δεν έχει.

«Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μια διακήρυξη προθέσεων και δηλώσεων που έχουν ιδεολογικό περιεχόμενο και που ικανοποιούν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές ιδιοτροπίες των κομμάτων στην συγκυρία την οποία γίνεται η αναθεώρηση» τονίζει ο Κώστας Τζαβάρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ