ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικές δυνάμεις»: Το σχήμα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικές δυνάμεις»: Το σχήμα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η αγωνία στο ΚΙΝΑΛ αυτή την περίοδο θυμίζει το συναίσθημα που έχουν τα στελέχη πριν ανοίξουν οι κάλπες και βγει το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μπορεί να λένε ότι η προσπάθεια αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα δεν τους επηρεάζει, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά τις τελευταίες «πράσινες μεταγραφές» που δεν έτυχαν και της καλύτερης αντιμετώπισης από το σκληρό ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το απόλυτο «δώρο» στη Φώφη Γεννηματά:

«Την θυματοποιεί και ενισχύει τις θεωρίες συνομωσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στη διάλυση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να διευρύνει το κόμμα του προς το πολιτικό κέντρο για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για να αλλάξει (;) την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές.

Στις 4 Μαρτίου, το ίδρυμα Γεράσμος Αρσένης διοργανώνει εκδήλωση στην Αθήνα σε επίπεδο ευρωβουλής, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κ. Λούκα Κατσέλη. Εκτός από την ίδια και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ομιλητής θα είναι και ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί, εκτός του πρωθυπουργού, και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη απαντήσει για το εάν θα παραστεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Παρότι έχουν λάβει πρόσκληση, στην εκδήλωση δεν θα παραστούν Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την τελευταία αντιπαράθεση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απώτερος στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ένα νέο σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάμεις» κάτι που ενδεχομένως δεν βρίσκει σύμφωνους όλους εντός του κόμματος. Για αυτό το λόγο, όπως εκτιμούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «παρά το ότι τους ενώνει η εξουσία, αργά ή γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα τους αναγκάσει να πάρουν αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με την δική τους παρουσία στον νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Πίεση για νέα αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ

Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς στελέχη του ΚΙΝΑΛ συνεχίζεται. Ήδη τα επόμενα 24ωρα ένα ακόμη στέλεχος, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στη Β΄ Αθήνας στο δυτικό τομέα, πρόκειται να παραιτηθεί, αλλάζοντας σημαία και κατεβαίνοντας υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σχεδόν βέβαιο» λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία που προέρχεται από τον χώρο της νεολαίας, με τον οποίο κατά πηγές του ΚΙΝΑΛ «κάνει παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, «διαβάζουν» διαφορετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από όλη την Ελλάδα, αναφορικά με την υπουργοποίηση των κυρίων Τόλκα και Μωραϊτη.

Την ίδια ώρα, κραδασμοί εκδηλώνονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένα μέλη του να εκφράζουν φόβους για μετάλλαξη του κόμματος από την Αριστερά προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει στις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, επιλέγοντας έναν άλλο δρόμο από στελέχη και βουλευτές που ανοιχτά δήλωσαν την αντίθεσή τους στην υπουργοποίηση των δύο συγκεκριμένων προσώπων.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν υποστηρίζει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι από τους βουλευτές της πλειοψηφίας εκφράζουν φόβους ότι «στο τέλος, έτσι που πάμε, θα εκλεγούν αυτοί και όχι εμείς…».

Ανάλογη αντίδραση εκφράζει και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε μαζί του το CNN Greece δεν έκρυψε την ενόχλησή του, σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν αποτελούν στελέχη πρώτης γραμμής και δεν φέρνουν σε ψήφους τα ανάλογα.

Εκτός του πρώην υπουργού -που προέρχεται επίσης από την ΠΑΣΟΚογενή τάση- και η ομάδα των 53 είναι αντίθετη με τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο.

Τόλκας και Μωραϊτης έβγαλαν τον Τσίπρα από την δύσκολη θέση

Συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά έχουν και μια επιπρόσθετη θεώρηση για τους λόγους τους οποίους εκδηλώθηκε στον συγκεκριμένο χρόνο η μεταγραφή των δύο πρώην στελεχών που «έσφαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο γόνατο» πριν γίνουν υπουργοί.

Ο ανασχηματισμός με τους κ.κ. Τόλκα και Μωραϊτη έγινε μία ημέρα μετά το ταξίδι της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Γερμανία -που ενίσχυσε την σχέση με το γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα (SPD)- και ένα 24ωρο μετά την ανάδειξη του θέματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά.

«Οι δύο αυτοί στην ουσία έσπευσαν να βγάλουν από την δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, έτσι ώστε να αλλάξει ο πρωθυπουργός την πολιτική ατζέντα».

Η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Αναταράξεις θα υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν στελέχη που διαφοροποιούνται και άλλα συμφωνούν την γραμμή του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ένας από τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα που δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της ένταξης των δύο πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη κυβέρνηση:

«Δεν αμφισβητείται η επιλογή για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή των προσώπων ήταν σωστή. Έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας για προγραμματική προοδευτική συμπαράταξη. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό και κινούμαστε εδώ και καιρό συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απελευθερώσει πολλές δυνάμεις. Αν αξιοποιούσαμε κάποιον που είχε πάρει θέση υπέρ της κυβέρνησης θα είχαμε την κριτική ότι συναλλασσόμαστε και εξαγοράζουμε. Κάποτε ασκούσαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι μία πολιτική τοποθέτηση πριν από δύο χρόνια δεν είναι τόσο τρομερό. Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο το ΚΙΝΑΛ να έχει διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ. Θα μας πει η κ. Γεννηματά σε ποιο ζήτημα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη; Σε τι έχει διαφοροποιηθεί από τον νεοφιλελευθερισμό; Έκανε τεράστια θεσμική προσβολή να ψηφίσει με έναν βουλευτή στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, ο προερχόμενο από την ομάδα των «53» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο:

«Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+».

Στον κ. Βερναρδάκη, πάντως, απάντησε ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης:

«Κύριε Βερναρδακη οι προβοκάτσιες σας θα πέσουν στο κενό.Η μεγάλη κεντροαριστερά δεν χτίζεται με τυχοδιώκτες και ακροδεξιούς. Χτίζεται με λαϊκές και ριζοσπαστικές πολιτικές πάντα δίπλα στον πολίτη.Εμείς με τους Δημοκράτες αγωνιστές και σεις με Παπαγγελόπουλο, Κουίκ, Κουντουρά και άλλους ...προοδευτικούς. Θα τα πούμε το βράδυ των εκλογών. Θα τρίβετε τα μάτια σας».

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης με το ΚΙΝΑΛ.

Ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», σημείωσε :

«Οι δυνάμεις που καλύπτονται σήμερα σε αυτό που ονομάζεται ΚΙΝΑΛ, και το λέω με πολλή προσοχή, είναι δυνάμεις που εξ αντικειμένου μπορούν να συναποτελέσουν μαζί με εμάς ένα ευρύτερο μέτωπο συνεργασίας».

Ο «πόλεμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνεχίστηκε μέχρι αργά χτες βράδυ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης επιτέθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι πρωθυπουργός ενός συνονθυλεύματος που πιάνει από την ψεκασμένη ακροδεξιά την αντιμνημονιακή παρ΄ ολίγον αριστερά τις πλατείες των αγανακτισμένων μέχρι το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ το οποίο έβριζε. Αυτό δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Τις αρχές σου, τις αξίες σου τα ιδανικά σου τα κρατάς σε όλη σου τη ζωή και από αυτό κρίνεσαι όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με την πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ