ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» συμπράττει με Κοτζιά - Προς το νέο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ο Τσίπρας

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» συμπράττει με Κοτζιά - Προς το νέο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ο Τσίπρας
AP Photo/ Yorgos Karahalis

Όλο και περισσότερο προς το νέο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ο Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη που «ψαρεύει» από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του κέντρου.

«Γέφυρα» χτίζεται μεταξύ του πάλαι ποτέ σημιτικού ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενωθούν και να έρθουν πιο κοντά στην προοπτική της συνεργασίας.

Με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που ήταν σε απόσταση ιδεολογικά και πολιτικά από το άλλο μισό ΠΑΣΟΚ -εκείνο που πίστευε στις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου- πρόκειται να γίνει η πρώτη προσπάθεια από ορισμένα στελέχη και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη, έτσι ώστε να υπάρξει μια αρχική συζήτηση που να διευκολύνει και τον ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλον) γιατί και εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν αντιδράσεις προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγήσει το κόμμα του σε ένα νέο σχήμα που θα το ονομάζει «ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάμεις».

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι σε καφέ της Αθήνας, που θα συγκεντρωθούν στελέχη για να συζητήσουν όλα αυτά τα ενδεχόμενα ενώ μερικοί εξ αυτών φαίνεται πως έχουν ήδη κλείσει συμφωνία ώστε στις εκλογές και τις ευρωεκλογές να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια με τη μορφή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κίνηση τους την ονομάζουν «Γέφυρα».

Υπέρ του «Πράττω» στελέχη της πάλαι ποτέ αριστερής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα και όχι άμεσα, όπως κάνει το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», φαίνεται πως οδεύουν και στελέχη της κίνησης που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, την πάλαι ποτέ «αριστερή πρωτοβουλία».

Τα στελέχη που την απαρτίζουν μετά από αρκετό καιρό βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και με αναίρεσης δύο στελεχών που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ, αποφάσισαν στην ουσία -αν και δεν το λένε- να συμπορευτούν εμμέσως με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με την μορφή της απευθείας συμπόρευσης, αλλά μέσω της κίνησης «Πράττω», του Νίκου Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μέσα από την δική του πολιτική κίνηση όμως, βρίσκεται το διάστημα αυτό σε δικαστικό «πόλεμο» με τον πρώην κυβερνητικο εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Η απόφαση των στελεχών της «αριστερής πρωτοβουλίας» ενδυναμώνει πολιτικά το «Πράττω», που προφανώς έχει που στόχο να εμφανιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρό, ενσωματώνοντας στην κίνηση του τα στελέχη που προέρχονται από την εσωκομματική τάση του ΠΑΣΟΚ που είχε ιδρύσει ο πρώην συγκεντρωσιάρχης και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος όσο ζούσε ήταν σε μόνιμη πολιτική και ιδεολογική κόντρα με το εκσυγχρονιστικό σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Τώρα αυτές οι δύο τάσεις μοιάζει να συναντιόνται και ενώ οι πορείες τους ήταν παράλληλες αλλά ποτέ δεν συναντιόντουσαν, τώρα φαίνεται πως κάτι τέτοιο επιχειρείται, αφού και στην περίπτωση των στελεχών της «αριστερής πρωτοβουλίας» -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή- κάποιοι ήδη βρίσκονται σε συνεργασία με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται να πολιτευτούν μαζί του.

ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάμεις

Ενόψει των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει γέφυρες προς στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ για να συμπορευτεί μαζί τους, αλλάζοντας στην ουσία μεσοπρόθεσμα τον ιδεολογικό χαρακτήρα του κόμματός του, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντρώο πολιτικό κόμμα, που θα απέχει πολιτικά και ιδεολογικά από την Αριστερά που έλεγε ότι βρισκόταν μέχρι τώρα.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό, δεν βρίσκει σύμφωνα αρκετά στελέχη που προέρχονται από την αριστερά, που φέρονται να προετοιμάζουν την αντίδραση τους.

Ήδη, τα εν λόγω στελέχη δεν κρύβουν τις διαφωνίες τους, οι οποίες πλέον εκδηλώνονται ανοικτά, ενώ έχουν αντιληφθεί πως δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να βρεθούν οι ίδιοι σε θέση μειοψηφίας ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που βλέπει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, αντιστέκεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ο αγώνας που κάνουν για να κρατηθούν όρθιοι είναι αρκετά επίπονος.

«Εμείς έχουμε τις θέσεις και τις αξίες μας που παραμένουμε σταθεροί αυτοί έχουν το κράτος και το μοιράζουν», είναι το σχόλιο που κάνουν συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά, για να δείξουν ότι από όσα γίνονται τίποτε δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν την εξήγησή τους.

Πρώην υπουργοί και στελέχη του Κώστα Σημίτη

Έτσι στο δρόμο προς τις κάλπες και από εκεί και μετά, κανείς δεν είναι βέβαιος το τι θα υπάρξει αναφορικά με αυτές τις συνεργασίες, αν θα διαλυθούν ή αν θα αναπροσαρμοστούν, θα βρεθούν δίπλα από τον κ. Τσίπρα στελέχη και πρώην υπουργοί του Κώστα Σημίτη με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς έχει ασκήσει έντονη κριτική αλλά και επιθέσεις εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στο λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται κοντά.

Ομιλητές το μεσημέρι της Δευτέρας θα είναι οι Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μπίστης, Κωστής Παπαϊωάννου, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Μαρία Ρεπούση και Φωτεινή Σιάννου.

Στη συνέχεια θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα κείμενο αρχών, κάτι σαν μανιφέστο, που θα υπογράφουν μέχρι εκατό προσωπικότητες από το χώρο της Κεντροαριστεράς, στέλνοντας μήνυμα προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που κινείται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την στρατηγική του ήττα.

Ταυτόχρονα θα κάνουν σαφές το ιδεολογικό τους στίγμα, που είναι προσανατολισμένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα κινούνται κατά της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, έτσι όπως τον εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Το κείμενο θα αναφέρει ότι «η ΝΔ ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και διολισθαίνει στον εθνικισμό και στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ